Как се харчат парите по европроекти! Скална маса се стовари върху погълналото 23 млн. лв. сметище край Бучино, кметът Р. Томов търси още 1,7 млн. лв. за укрепване

Скална маса се отцепи от скат до новото сметище край благоевградското с. Бучино и потроши покрива на навес до сградата за  компостиращата инсталация. Изградената защитна стена е едва около 2 метра, абсолютно недостатъчна, за да предпази съоръженията от свличащата се земя.

„Там, където е този навес, има постоянно срутвания по целия скален масив, който е извън съоръжението“, съобщи вчера кметът на Благоевград инж. Румен Томов. Още миналия август екипът му е изпратил искане до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за 1,7 млн. лв. за укрепване на ската. В ход е проектиране за изграждане на подпорна стена, която не е била заложена по проект при планиране на строителството на новото депо, в което 5 общини депонират отпадъците си, информира Р. Томов и допълни, че вчера е заложено и възстановяване на навеса.

За активираните свлачищни процеси вестник „Струма“ алармира още през лятото на 2019 г., преди то да бъде открито. Тогава при репортерска проверка в средата на юли бе констатирано, че се е задействало свлачище, което бе скъсало предпазните мрежи и заплашваше да създаде по-сериозни проблеми, ако не се укрепи. Нито една институция обаче не предприе мерки да разследва и констатира дали причината са подпочвени води или дъждовете и да разпореди мерки за укрепване на ската. От фирмата изпълнител тогава обясниха, че малък участък до оградата на депото се е свлякъл вследствие на поройните дъждове няколко поредни дни, а  свлеченият материал, който е попаднал в канавката и не е засегнал пътищата на депото, е разчистен. Участъкът от оградата, който е над свлачището, щеше да се премести след решение на възложителя, строителния надзор и проектанта, а случката не възпрепятства въвеждането в експлоатация и функционалността на депото.

Вместо да се изследват и предотвратят свлачищните процеси, триумфално депото бе открито само 2 месеца по-късно, в средата на септември 2019 г., като за рязането на лентата на място предизборно бяха премиерът Бойко Борисов и тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов.

Припомняме, че строителството на новото депо за битови отпадъци стартира в края на януари 2018 г. и по договор то трябваше да е готово за 233 дни. Офертата на избрания за строител консорциум „Кобека”, обединяващ фирмите „Копекс и Ко” ЕООД, „КАРО Трейдинг” ООД  и „БГ Ленд Ко” ООД, бе на стойност 22 918 485 лева с ДДС. Площадката, върху която се изгради новото сметище, е в подножието на източните склонове на Влахина планина, северозападно от село Бело поле, непосредствено до пътя за село Бучино, на около 5 км от Благоевград, и е с обща площ 106 декара.

Изграждането на новото сметище край Благоевград, което трябваше да е едно от най-модерните в страната, тръгна още в началото с проблеми, които продължават и  в момента. Работата трябваше да започне в края на 2015 г., след като екоминистерството още през 2014 г. даде зелена светлина на проекта. Екоорганизации също го подкрепиха, но в последния час за обжалване петричката неправителствена организация „Еко Струма 2000“ обжалва процедурите по ОВОС, като заведе дело и оспори екологичната оценка. ВАС отхвърли претенциите му, но последва ново забавяне от ПУДООС с още 2 г.

При стартиране на строителството в началото на 2018 г. очакванията на всички и декларациите на тогавашния кмет на Благоевград Ат. Камбитов бяха, че през есента на 2018 г. Благоевград ще изхвърля боклука си в новото депо. Въпреки обещанията от общинската хазна над 2 години продължиха да изтичат сериозни средства за транспорт на отпадъците до близки и не толкова близки общини, съгласили се да го приемат до 1 май 2020 г., когато то заработи реално.

Сега се оказа, че свлачищните процеси там въобще не са безобидни и безопасни и скандалното сметище ще погълне още милиони левове на данъкоплатците

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Емил Петков

    Както винаги преиначавате нещата. Оправете се фактологическите грешки. Депото и до сега не е в експлоатация, както твърдите в статията. И още куп измислици и изопачени факти. Май от сегашното общинско ръководство ви плащат много добър хонорар

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *