HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Как 10-годишно момиче забременя, а съдът му отказа аборт

Историята на 10-годишно индийско момиче, забременяло след изнасилване, е в центъра на медийна буря в Индия, пише Би Би Си, цитирани от vesti.bg.

Наскоро съдът отказа на детето правото на аборт заради напредналия стадий на бремеността му. Искът бе подаден от родителите на момичето, което все още не е нясно със състоянието си.

Случаят е шокиращ дори за Индия, където сексуалното насилие над деца е плащещо разпространено. Статистиката сочи, че че на всеки 133 минути в Индия е изнасилвано дете под 16 години, а такова под 10 години – веднъж на 13 часа. 244 милиона жени в страната са се омъжили преди да навършат 18.

“Има много случаи на забременели момичета на 14 или 15 години, но това е първият случай, за който знам, на 10-годишно дете”, заяви Махавир Сингх от Службата за правни услуги в Шандигарх – родният щат на момичето.

Предполагаемата причина за бременността му е поредица от изнасилвания, извършени от роднина – братовчед на майка му.

В момента този човек е в ареста и чака делото си.

Самото момиче е описвано като щастливо дете, което обича да рисува, а наред с това в училище му вървят английския и математиката.

На 28 юли Върховния съд в страната се произнесе против петицията на момичето да се позволи аборт. Причината е, че бременността е в 8-мия месец и медицинската процедура ще е рискована.

Към момента плодът също е в добро състояние. Местните закони не позволяват аборт след 20-тата седмица, освен при наличие на медицински доказателства, че животът на майката не е застрашен.

През последните години броят на подобни съдебни искове се увеличава и се настоява за изключения от правилото за 20-те седмици. Причината е, че много деца забременяват след изнасилване и дълго време не са наясно със състоянието си.

В този случай бременността е установена преди едва три седмици, след като детето се оплакало от болки в стомаха и майка му го завело на лекар.

Момичето няма представа какво му се е случило, а към момента родителите му го лъжат, че има голям камък в стомаха му. Те също не разпознали симптомите, защото детето им винаги било “здраво и пълничко”.

Държавни служители, работещи по случая, описват семейството като “много добри хора, които са толкова обикновени, че не са осъзнали какво този човек е направил на детето”.

В момента шокираните родители трябва да се справят и с повишено медийно внимание и неетичното поведение на много журналисти. Някои от тях се опитали да се промъкнат в дома им под предлог, че са социални работници, за да изскопчат още детайли от историята, която в момента вълнува всички.

През това време родителите се притесняват за здравето на детето си. От една страна заради невръстната му възраст и вродени сърдечни проблеми. От друга, защото всяка година 45 000 индийки умират при раждане, а при тези под 15 години шансът за трагичен изход е двойно по-голям.

Медицинските експерти също така предвещават, че е много вероятно детето да получи неизлечими психични травми от преживяването.

Сигурно е, че новороденото, което се очаква в средата на септември, ще остане под грижите на социалните служби, тъй като семейството на майка му не иска да има нищо общо с него.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *