Как IT спец отгледа 300-кг тиква в двора си в Гърмен

С неособени грижи всеки може да отгледа тиква с тегло 100-150 кг. За двойно по-големите обаче се изискват специални познания, много грижи и малко късмет. Това казва не опитен агроном, а компютърният специалист Делян Тошев, който спечели голямата награда на празника на Севлиево. Той докара на сцената на площада тиква, тежаща 300 кг, и постави истински рекорд за България. Тиквата е от специалния сорт „Атлантически гигант“, създаден през 1979 г. от канадеца Хауърд Дил.

„Преди 7-8 г. се захванах със земеделие, но само в двора на къщата ни в с. Гърмен. Засаждам плодове и зеленчуци за лична консумация. Обичам обаче да експериментирам с нови и интересни сортове. До миналата година садих мускатови тикви – според мен те са най-вкусните, френски, италиански сортове, както и японски, които са много дребни, но хубави. Реших да пробвам с гигантски тикви и ето че се получи добър резултат“, разказва Делян Тошев.

Роден е и е учил в Плевен, и признава, че там родителите му са имали градина, но работата в нея съвсем не било любимото му занимание като дете. В рода си няма и агрономи. След като е живял и работил дълги години в София, решил да се върне на спокойствие в Гоцеделчевско, откъдето е баща му, и заживял в Гърмен.

След прекарани по 10 часа на ден пред компютъра грижата за градината го зарежда и успокоява. Тази пролет посял няколко тиквени семки, които купил от чужбина, за удоволствие и с нетърпение очаквал резултата.

„В България от години няма семки за тикви гиганти. Последно, допреди няколко години, с това се е занимавал Христо Христов, но разбрах от него, че нямало кой знае какъв интерес към тези сортове. Такива тикви се гледат заради тръпката, за удоволствие“, казва Тошев.

Решил да „пожертва“ целия двор от около 120 квадрата за две растения. Казва, че всяка семка е регистрирана и има свое родословие, но и своя генетична особеност. Семките за тиквите гиганти са масивни, здрави и дори се налага да се пилят с шкурка, за да може кълновете да ги пробият. Засял семките през април в 4-5-литрови съдове с много добра почва. Около месец е било необходимо, за да покълнат и да се развият растения с по няколко листа. Първото засадил в двора на 1 май, а следващата – на 14 май. Почвата в двора не била добра, затова се наложило да бъде наторена с много оборски тор. След това започнали сериозните грижи, за да развият тиквите потенциала си и да достигнат рекордни размери. От едното растение се родила тиквата с тегло около 300 кг, а от второто две тикви – 250 кг и 140 кг. Любителят земеделец обяснява, че е важно формирането на растението. За да се получи гигантска тиква, не се оставя лианата да расте безконтролно. Трябва да се постигне баланс между растежа на ластуна и наедряването на плода. Хранителните вещества се насочват за образуването на листна маса. Ако лианата не се подрязва, хранителните вещества ще се изразходват за образуването на много излишни листа, а не към нарастване на плода. В специален дневник IT спецът записвал редовно какви грижи полага за растенията, как се развиват, как наддават на тегло, каква е температурата и др. подробности за растежа.

Ефектната тиква се родила на 11 юли. Тогава той я опрашил ръчно с мъжкия цвят на другото растение. Моментът на опрашването също е специален. Температурата на въздуха трябва да не е повече от 30-32 градуса. Това обикновено става между 15 юни и 15 юли. Ден преди да разцъфтят женският и мъжкият цвят те се обвиват с чорапче. На другата сутрин се опрашват, като се взема мъжкият и се поставя по специален начин върху женския. До 10 дни проличава дали опрашването е успешно. Ако температурата е по-висока, след десетина дни растението може да абортира. Така ръчно Тошев опрашил няколко цветчета и следял как се развиват плодовете. Този, който върви най-добре, се оставя, а другите се премахват. Оставеният плод трябва обаче да е на около 3 м от корена и на главното стъбло.

Необходимо е и тиквата да се мести, когато стане около 5-6 кг, за да не смачка при растежа стъблото. През няколко дни трябва да се променя позицията на плода с по няколко сантиметра, като се внимава да не се счупи дръжката. Тиквите не обичат големите горещини, затова през летните месеци, когато температурата скача над 33 градуса, Тошев ги поливал редовно. Направил е система за капково напояване с пръскачки и на всеки половин час, растението се оросява по 10 минути. Прави сметка, че е изразходвал около 60 кубика вода, като нормата е около 15 литра на квадратен метър на ден. Понякога се налагало да слага по малко изкуствен тор.

„Едва ли догодина пак ще пробвам с тикви гиганти, защото на тази почва по-добри резултати няма да постигна. Ще опитам обаче с други интересни растения“, казва компютърният специалист. Вероятно ще опита да засее слънчоглед, който достига до 6 метра височина. В двора си има и 25 сорта смокини, които отглежда в големи саксии. Сега е подарил голямата тиква на община Севлиево като е поискал само да му върнат семките, след като я разрежат. От другите две останали тикви малката се е развалила от слънцето още на корена, въпреки че ги е завивал с чаршаф в жегите. Втората, останала на корена, е 250-килограмова тиква. Нея той вече дари на читалището в Гърмен и децата я украсиха за Хелоуин.

Назаем от bgfermer.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *