Каменна костенурка и водни лилии донесоха юбилейния приз за най-красив двор на семейство Николови на традиционния конкурс в кюстендилското село Жабокрът

Семейство Васко и Таня Николови грабна статуетката за най-красив двор на юбилейния десети конкурс, организиран в кюстендилското село Жабокрът. Общо 15 къщи се конкурираха за престижната титла, в крайна сметка обаче безапелационно наградата отиде при 45-годишния земеделски производител. “Участвам вече няколко години. Наградата ще посветя на жена си, тя е голям любител на цветята. Ние сме земеделски производители от години. Иначе като завърших, опитах какви ли не неща, но като видях, че в края на месеца заплащането не е адекватно на положения труд, се отказах”, коментира Васко Николов. Сега основно семейството му се занимава с оранжерийни зеленчуци – домати, краставици и чушки. Естествено, като хора от Жабокрът отглеждат и зеле. “При нас времето не е толкова от значение, тъй като отглеждаме зеленчуците в парници. Нещата са контролирани. За зелето обаче трябва вода и се надяваме на дъжд, иначе не можем да заминем на почивка. Планирали сме я за началото на месец септември”, обясни той. Пазари не било трудно да намери, основно продукцията отивала за Перник и Радомир. Преди време се отказал от отглеждане на картофи, те били много трудоемки. Имало много обработка, пари се хвърлят за семена, трябват работници и хвърлените средства не са оправдани.
“Трудно е със земеделие да се занимаваш, но хората тук в Жабокрът сме работливи, е, ако сме на морето, ще строим хотели, тук отглеждаме зеленчуци”, добавя с усмивка мъжът.
“Не са вложени много средства в двора, по-скоро са нужни повече идеи, желание и не на последно място време. Трябва да можеш от нищо да направиш нещо. Наградата и първото място ги посещавам на семейството, защото без тях нямаше да има награда”, обобщава Васко Николов.
Васко и Таня Николови са от Жабокрът, в селото се намерили и тук създали семейство. “Журито спечелихме с доста интересни идеи. Като например водни лилии, камъни, костенурка от камък, ръчно изработена. По принцип костенурката я изработих трудно. Важно е като видиш камъка и да го оприличиш на нещо – на животно или на нещо, което искаш да оформиш. Дялках я с длето. Може да си измислиш от нищо нещо. Къщата, в която живея, е наследствена от баба ми – на баща ми майка. Строена е 1989 година, имотът е 8 декара. В двора съм аранжирали и три камъка, още в началото са разположени един върху друг. Донесох ги от Банско, много ми харесаха. Основният тежи 91 килограма, натоварих ги на микробуса. Там имам приятел, ходим често на гости”, коментира земеделецът. “В село Жабокрът има много хубави къщи, всички заслужават наградата. Поддръжката на един двор като нашия изисква съвместни усилия, сам човек не може, всички сме задружни. При положение, че се занимаваме и със земеделие, направо шапка свалям на съпругата ми, учудвам й се как се справя. Тя има желание, направо й се възхищавам, идва й от вътре”, споделя Васко.
Той има две деца – дъщеря му завършва бакалавър в Техническия университет, остава й само да си вземе дипломата наесен. Синът е по-малък и сега ще бъде 11-и клас в една от местните гимназии. “Децата помагат, всеки е зает с нещо, няма кръшкане. Тук в село хората могат да работят и да се веселят”, коментира още той. “Търговията със зеленчуците обаче с всяка година става трудна, ама при беден народ, който се чуди как да се издържа… Ние продаваме на ниски цени само и само да може да се продаде. Денят ми не започва в 4 часа, важно е да си направиш организацията, не е нужно да ставаш рано. Имам пазар и за зелето, работя с хора от 10 години, но цената е водеща. Сега е скъпо – по 60 ст. за килограм на едро, но постепенно ще падне със сигурност, дори ще стигне до 30 ст.”, коментира още той.
Таня и Васко Николови получиха статуетката, грамота, саксийно цвете и специален подарък от читалището фиданка – плачеща върба. Те бяха връчени от членовете на журито – председателя Мариана Велкова, озеленител от община Кюстендил, и Милена Стоименова, председател на НЧ “Съгласие -2007”.
“Дворът е два дка, разполага със цветна градина, на входната врата има звънец и номер на къщата, разполага с кът за отдих, алея, много дървета, водни лилии. Това са все неща, които отговарят на част от критериите за избор на “Най-хубав двор”. Семейството победители досега бяха в процес на изграждане на двора, голям е, от два парцела”, уточни кметът на селото Десислава Стоянова.
Според нея семейство Таня и Васко Николови заслужават адмирации за всичко, което са сътворили в двора, и най-вече за това, че успяват да го поддържат.
Председателят на читалище “Съгласие” Милена Стоименова изрази мнение, че изборът е бил труден. Всички 15 участници са имали хубави дворове, като решаващ фактор е било наличието на цветни градини, оградите и дърветата. “Много са нещата, които трябва да са спазени, критериите се знаят. Цветната градина и плодните дръвчета отварят двора, точно такъв с най-различни сортове”, коментира Милена Стоименова. “В надпреварата влязоха и две млади семейства, които само преди няколко години сключили граждански брак. Имат хъс да участват, надявам се да продължат”, добавя Милена Стоименова.
Според нея най-хубавото е, че за десета година интересът към надпреварата не стихва и участниците стават все повече. “Аз се радвам, че участниците не намаляват, а се увеличават. Ще въведем традицията да подаряваме по една фиданка плачеща върба. Не искаме нещо елементарно, дървото образува хубава корона, става като гъба и не във всеки двор го има, атрактивно е като вид”, споделя още читалищната председателка.
Не е било нужно много-много да се агитират участниците. “Аз си ги обикалям, разчитахме естествено на председателя – озеленителя, ние почти не се месим, за да няма сърдити. Радваме се, че хората не държат на наградата, а за идеята. Нека да има такива дни с концерти и приятни неща”, коментира още тя.
По думите на организаторите от местното читалище целта е селото да придобие европейски облик.
Таня Григорова се включва за първи път в конкурса. В дворното й място впечатление правят многобройните красиво аранжирани лехи с цветя. “Харесвам всички цветя, аз съм си любител на цветята от край време и си ги харесвам, тая година малко нещо дъждовете тук ни ги объркаха, но ще се оправят”, казва още тя.
За поддържането на дворното място се грижи цялото семейство, включително и четирите й внучета, които редовно поливат градините, разказа Таня. Сред добре окосените ливади може да се види уникално над 100-годишно рало, което в миналото се използвало за обръщане на земята. “Трябва да се запази българското, защото това е преди много години и вече е на изчезване и вече всеки, който го има, трябва да си го пази, защото сега вече не се намира и това е нещо уникално”, казва стопанката.
80-годишният бай Георги, който живее със сина си Васко, победител в конкурса, коментира: “Дворът е много просторен, с добре поддържана зелена морава и много плодни дръвчета. Имаме ябълки, крушки, цветя, череши имаме… друго, дрен пресаден, значи, и се използва за храна, за компот. Не е трудно да се гледа дворът, защо да е трудно, трудно няма, всичко е с мерак”, коментира той.
Любопитна гледка тук са и водните лилии, които снахата на Георги – Таня, отглежда четвърта година. 80-годишният мъж разказа, че всеки от семейството си има свое кътче в голямото дворно пространство. Внуците имат плетена люлка и тежки спортни уреди за тренировка. По думите на организаторите на конкурса от местното читалище кандидатите трябва да покажат освен умения в градинарството и творчески подход в аранжирането на дворното място.
“Показателите ни са 15. Оградата трябва да е хубава, озеленени площи, цветни алеи, кътове за отдих, пешеходни пътеки, тротоарите отвън трябва да са добре направени. Задължително условие е наличието на звънец и пощенска кутия. Много са нещата, трудно е на семействата, много средства трябват, но се справят, като гледам. Ние доскоро и парична награда давахме, но поради причината, че вече имаме 5 състава в нашето читалище, развиваме се добре и нямаме тази възможност сега за парична награда. Този конкурс започна преди десет години, през 2008 година. Конкурсът е създаден от стария председател, който е създал и читалището – Никола Кадийски, с идеята наистина хората да си поддържат домовете и нашето селце да стане едно китно населено място и да е красиво”, добавя председателят на читалището Милена Стоименова.
Общо четирима души включва журито – председател – озеленителят на община Кюстендил Мариана Велкова, независим представител от Кюстендил, председателят на читалище “Съгласие” Милена Стоименова и кметът на селото Десислава Стоянова.
Конкурсът за най-красив двор бе съчетан с традиционната земляческа среща-събор. В нея се включиха изпълнители от двете читалища, както и народната певица Ана-Мария.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *