Кампанията по изкупуване на тютюна в Гоцеделчевско стартира! Иван Сабахлъков: Положението е убийствено, режат без упойка!

„Положението е убийствено, режат без упойка!“, така коментира пред „Струма“ началото на изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско организаторът на протестите на земеделците в района Иван Сабахлъков.

Той допълни, че средната цена на килограм от сорт „Крумовград“ е 5 лева, а на гръцкия „Катерина“ – 7 лева. Представители на 2 фирми вече са започнали да купуват продукцията на земеделците в почти всички населени места в Неврокопско.

„Кампанията тече усилено във Вълкосел, Блатска, Абланица, Рибново… почти навсякъде. Дори чух, че е имало напрежение между земеделци от Рибново и членове на изкупната комисия там“, обясни още Сабахлъков.

Той е категоричен, че след така създалата се ситуация още повече хора от района на Гоце Делчев вече стягат куфарите за чужбина. „Докато преди години водещата дума в сектора беше „алтернатива“, сега тя е „безизходица“, коментира той.

Припомняме, че надеждите на хората бяха тази година с оглед на намалелите количества тютюн цената да бъде по-висока – между 8 и 10 лева на килограм. Тази седмица обаче и балонът с илюзиите им се спука.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *