Каналджия разтърси ефира! Вижте какви суми гушват шефовете!

Граничните полицаи, които трябва да пазят на българо-турската граница от нелегални мигранти, вземат между 100 и 200 евро на човек, за да си затварят очите.

По този начин каналджиите вършат работата си необезпокоявано, това разказа пред bTV човек, който е в този бизнес от дълго време.

По думите му – 800 евро е тарифата за възрастен мигрант, за децата под 7 г. не се плаща, защото не заемат много място, но за тези над 7 г. – по 400-500 евро.

“Отиват двама човека на самата граница, трима остават отцепка, другите оставаме там, има двама с коли и още един – отцепка в населеното място. Според колите, ако имаме две коли, можем да вземем 15-16, ако сме с една – от 8 до 10”, разказа каналджията със скрито лице.

Преди година вземали по 1000 евро на човек, сега тарифата обаче паднала.

Бизнесът по границата е много сериозен и просперира благодарение на „някой полицай”, който дава информация, каза още той. Често тези граничари се виждали с каналджиите на кафе или извън населеното място, за да се уговорят.

След като получели парите си, граничните полицаи знаели точно какъв ще бъде маршрута на каналджиите и техните клиенти мигранти и местели поста си на друго място.

Всеки граничен полицай бил предварително проучван, за да се разбере може ли да свърши тази работа.

Така по веригата се вербували все повече граничари, като някои от тях искали и бонуси. Ако работата свърши добре, един граничар може да препоръча друг свой колега на каналджиите.

Най-платени в схемата били не редовите граничари, а техните началници, твърди каналджията. Парите получавали предварително – около 10 000 евро на човек.
Началниците действали повече с групи мигранти от „организираната престъпност” от вътрешността на Сирия, Иран, Ирак и др.

Тези групи се прекарвали с цели камиони под протекцията на началниците.

В тази схема никой не се интересува кой точно влиза в страната ни. Голяма част били групи от мъже, жени и деца, но имало и изключения. Пътували млади мъже, всеки с по 2-3 телефона и пари.

Каналджията разказва и за случаи, в които полицаите прибирали багажа на бежанците и ги връщали обратно в Турция без пари и вещи. Същото правели и т.нар. „доброволни отряди”.

Заради парите и липсата на адекватни наказания бизнесът с мигранти процъфтявал. Според официалната информация нелегално преминаващите преминаващите българо.турската граница са в пъти по-малко.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *