Кандидатите за съдебни заседатели в Кюстендил на критичния минимум от 26 човека

26 кюстендилци кандидатстват за съдебни заседатели за Кюстендилски районен съд – мандат 2021-2025, каза Иван Андонов, председател на Комисията по избор на съдебни заседатели в ОбС.
За целта беше създадена временна комисия за извършване проверка на документите и за изслушване на кандидатите за съдебни заседатели. Председателят на Комисията по избор на съдебни заседатели в ОбС – Кюстендил Иван Андонов каза, че този месец са били събрани документите на кандидатите и са изпратени в съда за проверка дали те отговарят на условията.
„След това от комисията ще поканим кандидатите на събеседване-интервю, за да бъдат разгледани и одобрени техните мотивации, желания и възможности да изпълняват тези задължения. Същевременно ще бъдат избрани квотните 25 човека, които ще встъпят в новия петгодишен мандат”, съобщи Ив. Андонов.

Най-малко 10 на сто от тях следва да са с квалификации в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности. Съдебните заседатели не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата към същия съд.
Съдебните заседатели трябва да бъдат одобрени и от съдийски състав. Заплащането на заседателите е 20 лева за участие в съдебно дело.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *