Кандидатът за кмет инж. Румен Томов: Индустриална зона върху 200 дка край Благоевград привлича 300 млн. евро инвестиции и отваря 2500 работни места, нереални са обещания за обособяване на 4500 дка, където да работят 56 000 души

Конкурентът ми декларира като зам. кмет в Петрич още през 2016 г., че ще изгради там индустриална зона, но това се оказаха само думи…

За по-малко от година проектът на инж. Румен Томов за изграждане на индустриална зона върху 200 дка край Благоевград набра скорост и доби реални измерения. По негово предложение ОбС одобри промяна на Общия устройствен план на общината за обособяване на зона за развитие на индустрията между автомагистралата и река Струма в района от кръговите кръстовища при с. Зелен дол, в посока към село Бело поле. Това бе един от желоните в предизборната програма на кандидата за кмет на Благоевград още през есента на 2019 г., когато убедително спечели изборите с гласовете на 19 000 жители на общината.

„Следвайки поетите ангажименти пред избирателите преди 2 години, предприехме стъпки за изграждане на индустриална зона в община Благоевград“, каза инж. Томов и разкри направеното от него и екипа му за изпълнение на обещаното: „Няколко месеца се консултирахме със собственици на частни индустриални зони в страната и оглеждахме терените в нашата община, преди да се спрем на най-добрата локация, като мнението на специалисти бе, че 200 дка ще са достатъчни като начало за реализация на намерението ни. Доволен съм, че след решението на ОбС вече е изготвена и екологична оценка, която сме внесли за становище в РИОСВ.

Ще вметна, че индустрия означава производство на стоки с машини и съоръжения, т. е. заводи и предприятия, а не складови площи. Очакваме инвестицията на хората, които ще изграждат предприятия в зоната, да е 300 млн. евро и да се създадат 2500 работни места. Общинските терени в района са 47 дка, останалото са частни имоти, които ще се оценят и изплатят на собствениците им. Направих си труда да пресметна, че рентиерите на тези земи ще получат наведнъж наема си за 17 г. напред при изкупуване на имотите им от общината.

Плановете ни са общината да изгради цялата инфраструктура в зоната с пътища, вода, пречиствателна станция и ел. Захранване, като цялата зона ще се раздели на парцели с различна големина от 3 дка до 40 дка, за да отговаря на нуждите на различните бизнеси. Според решение на ОбС тези парцели ще се  продават или отдават под наем. Има Закон за индустриалните зони, приет от 45-ото народно събрание, на база на който очакваме държавата да подпомогне изграждането, което ще струва около 7 млн. лв.  Въпреки това сме се презастраховали, като сме договорили финансиране и по линия на фонд „Флаг“.   Изграждането на индустриална зона е свързано с дългосрочната стратегия за развитие на Благоевград в следващите 20 г., която приехме.

Паралел между нашата идея за индустриална зона и тази на опонента ми в предстоящия в неделя избор за кметския пост сочи, че в зоната върху 4 500 дка, която той залага за тази цел в района на Вътрешна митница – Благоевград, трябва да работят 56 000 души. Само ще посоча, че през 80-те години на миналия век, когато икономиката на Благоевград беше в разцвета си, работните места в индустрията са били 15 500. Тези факти говорят за популизъм в обещанията на  конкурента ми, който като зам. кмет на Петрич още през 2016 г. декларира в интервю намерения да предприеме действия за изграждане там на индустриална зона, но до края на мандата, а и в момента конкретни стъпки така и не са направени.

Нека сме реалисти и прагматици, защото всичко, което ние предлагаме, винаги го изпълняваме!“, каза кандидатът за кмет на Благоевград инж. Румен Томов.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *