Кандидатът за кмет и председател на ИК „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов: Величието и саможертвата на загиналите за свободата на Пиринския край са огромни, наша отговорност е да съхраним историята

Кандидат-кметът за трети мандат на Благоевград и председател на Инициативен комитет „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов взе участие в честванията по повод 107 години от Освобождението на Пирински край и Горна Джумая. Той положи венец и цветя пред паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, пред паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“, както и пред бюст-паметника на Георги Измирлиев-Македончето, разположен на едноименния площад в града.

„5 октомври е 3 март за Пиринския край и нашия град. Припомняйки си имената на загиналите млади мъже, осъзнавам колко е била жестока борбата. Осъзнавам величието на саможертвата на тези хора и нашата огромна отговорност. Гордея се, че отдаваме нужната почит. През 2012 година по повод 100-годишнината от Освобождението възстановихме честванията и създадохме традиция – това е начинът да помним и да предаваме историята на децата, така ще оцелее българщината. Свободата не е даром, свободата е отговорност”, заяви д-р Атанас Камбитов.

В честванията взеха участие и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, водачът на листата на общински съветници от МК „ЕНП (ЕНП-СДС-БДО)“ Радослав Тасков, кметът на Чаковец, Хърватия, Стйепан Ковач. Те присъстваха и на празничния концерт на ансамбъл „Пирин“.

„На 5 октомври, на тази славна дата, в деня на обявяването на Балканската война, Горна Джумая посреща свободата и се превръща в първия освободен град от българските войски! Това е второто освобождение на града от турско робство. Това е 3 март за нашия град и за Пиринска Македония!”, заяви на тържествената сесия на Общинския съвет д-р Камбитов.

„Тази дата е онзи миг в календара на Пиринска Македония, заради който днес сме горди българи… Нека бъдем обединени, да вярваме в собствените си сили. Пожелавам на всички да бъдем свободни – като дух и като мисъл. Така ще успеем като нация и държава. Поклон пред святото дело на героите, нека бъдем достойни за него! Вечна памет! Бог да пази Благоевград!“, допълни кандидатът за кмет и председател на ИК „100 години свобода“ Атанас Камбитов. 

На тържествената сесия бяха връчени призове „Личност на годината“.

Председателят на ИК „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов и председателят на Общински съвет Радослав Тасков приветстваха всички, включили се в честванията за празника на града.

На тържествената сесия за поредна година със званието „Личност на годината“ бяха наградени заслужили граждани. 

В категория „Бизнес и предприемачество“ отличието бе присъдено на Лора Бекташева, в категория „Финанси“ и „Отличен партньор на Община Благоевград” призът бе отреден за ОББ, а в „Здравеопазване“ отличието бе за д-р Огнян Митев.

Малгожата Гребска Кулов, Андраш Кончалиев и Стоимен Добрев бяха отличени в категория „Култура“. В категория „Медии“ наградата бе отредена за Красимир Узунов, посмъртно. Призът „Спорт“ бе връчен на Ива Уорън, а за „Образование“ – на Ваня Стоева. Ностител на „Личност на годината“ в категория „Право“ отиде при съдия Катя Бельова, а за „Социални дейности“ – при Лили Максева. В категория „Хора в неравностойно положение“ бяха отличени Валери Маринов и Надежда Германова. Отец Андон Шавулев и Александър Миразчийски бяха наградени съответно в категориите „Морал“ и „Съхранение на традициите”.

За изключителен принос в категория „Пример за професионализъм и гражданска ангажираност” бяха отличени комисар Антон Доклев, капитан Борислав Войнов и старши инспектор Валентин Василев. За цялостен принос в областта на образованието бе награден дългогодишният училищен директор Христо Манчев. Приз получи и Татяна Сърбинска за съхранението и разпространението на българската  култура и традиции зад граница.

Бяха връчени и стипендии на деца с постижения в областта на науката и изкуството.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *