Кандидатът за кмет на Възраждане за град Благоевград Цвета Рангелова: Семейството и детето са в основата на нашата политика

За да привлечем инвеститори в града, трябва да премахнем административните пречки

Кандидатът за кмет на Възраждане за Благоевград Цвета Рангелова представи на отворена среща с граждани визията си за развитие на града.
На първо място в програмата си госпожа Рангелова поставя хората.
“За да възродим Благоевград и да постигнем неговия икономически подем, са ни нужни благоевградчани. Само заедно можем да превърнем града си в по-добро място за живот работа и отглеждане на деца. Демографската криза в страната ни все повече се превръща в катастрофа. Проблем за справянето с това е не само че 2 млн. българи емигрират, но и така наречената вътрешна миграция”, уточни тя. И допълни, че няколко големи града в страната са превърнати в “гостоприемници” на гражданите, които търсят препитание в тях. Така на тези места се натоварва особено много здравната, социалната и образователната системи.
Във връзка с това е необходимо да се предприемат мерки, като развиване на специално обособени икономически зони в изоставащите региони на страната, с което ще бъдат осигурени повече работни места в по-малките градове, да бъдат въведени данъчни стимули и допълнително финансиране за развитие на селските райони на България.
Привличането на инвеститори и създаването на повече работни места в Благоевград е особено належащо. На общинско ниво това може да се постигне с няколко много прости механизма. Първото, което може да направи Общинската администрация, е да въведе данъчни облекчения (такса битови отпадъци), които да доведат до това инвеститорите да предпочитат да развиват дейност в община Благоевград. Това ще се постигне, на първо място, чрез преодоляването на административните пречки, които са една от основните причини за липсата на инвеститори в града. Въвеждането на гратисен период за заплащане на такса битови отпадъци за стартиращи компании, които избират Благоевград и респективно осигуряват повече работни места за благоевградчани, също е много важно. От полза би била облекчената процедура при осигуряването на общински терени, нужни за новооткритите предприятия, и законодателното преосмисляне при определяне на териториалните зони при дотиране с грантове по европрограми. Благоевград се числи към София. Там са предвидени параметри, актуални за бизнеса в развит район. За съжаление Благоевград не е такъв развит бизнес район към момента и не е логично да е заставен да отговаря на тези параметри.
Вторият важен акцент в програмата на Възраждане е подобряването на качеството на живот в общината. Семейството и детето са основната градивна единица на обществото и ние трябва да я поставим в основата на всяка политика. В този ред на мисли осигуряването на благоприятна среда за живот в града също е важна мярка, чрез която да ограничим миграцията към други градове и да задържим младите хора в града ни. По-доброто заплащане на техния труд, създаването на връзки и изграждането на кадрова политика между образованието и бизнеса е от особено значение. Това е едно взаимоизгодно партньорство, в което младите хора ще получат работа, а бизнесът подготвени кадри.
Подобряването на качеството на въздуха ще доведе и до създаването на предпоставка за по-добро здраве на благоевградчани. Към момента улиците на града ни се мият само от дъждовната вода при положение, че имаме ресурс от машини, които могат да извършват това измиване по определен график. Така фините прахови частици, които непрекъснато вдишваме ще намалеят. Сега имаме силно замърсен въздух, въпреки че нямаме промишлена зона в близост до града и сме в планински регион. Решението за по чист въздух е лесно и напълно осъществимо, нужно е само желание.
Като приоритет в програмата си за града госпожа Рангелова посочва още:
Спирането на застрояване на зелени площи и междублокови пространства за сметка на съществуващи детски площадки.
Спешното изработване на конкретна визия по общия устройствен план – къде Благоевград ще развива индустриална зона, къде ще се развива жилищно строителство, къде ще са зелените площи. В момента се разрешава строителство на “парче” на всякакви обекти независимо от зоната – промишлена или жилищна, което е бомба със закъснител.
Спешно изготвяне на адекватна, отговаряща на трафика и обстановката транспортна схема, която да бъде подложена на широк обществен дебат и съобразена с критичните точки с концентрация на ПТП, образуване на задръствания, проблемни зони с паркирането в града. Преосмисляне на цялата транспортна схема с участие на представители на обществеността чрез обсъждане. Полагане на трайна, цветна пътна маркировка, особено в районите със сгради с обществено предназначение, които се посещават ежедневно от множество хора – училища, университети, театри, кина, големи магазини, община и други.
Строг контрол върху безразборното и неконтролирано паркиране върху тротоари, което уврежда тротоарната настилка, от една страна, а от друга, ограничава площта за безопасно придвижване на пешеходците.
Равномерно дотиране от страна на общината на спортни клубове въз основа на ясни и еднакви за всички клубове критерий, с цел насърчаване на спортните занимания сред децата с достъпни месечни такси за техните родители.
Търсене на отговорност за некачествен или привиден ремонт от изпълнителите на изградени детски площадки, чиито СМР са в гаранционен срок. Поддържане на изградените спортни площадки на открито.
“За да постигнем всичко това и за да възродим Благоевград, е необходимо благоевградчани да ни дадат доверието си и да дадат гласа си за патриотичната партия Възраждане на предстоящия местен вот. Само така ще започне ефективната борба с корупцията. За да попадне градът ни в ръцете на честни и можещи хора, които ще взимат решения с грижа за гражданите е необходимо да направим нужното, за да настъпи промяната. Възраждане е с номер 7 в интегралната бюлетина на предстоящите местни избори на 27.06.2021 г. Благоевград има нужда от Възраждане и избирайки номер 7 заедно ще го постигнем”, каза още госпожа Рангелова.
Цвета Рангелова живее повече от 25 г. в град Благоевград. Тя е с висше образование, специалност  “Право” от  ЮЗУ “Неофит Рилски”. От 2001 г. е  адвокат, член на Адвокатска колегия – Благоевград.


Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *