Кандидатът за ректор проф. д-р Г. Апостолов с изненадващ ход, влезе и в битката за деканския пост на Философския факултет на ЮЗУ

Проф. д-р Георги Апостолов влезе в битката и за деканския пост на Философския факултет на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград. Както „Струма“ писа, проф. Апостолов, който през последните 4 години /мандат 2015-2019 г./ е заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското обучение на университета, избра емблематичната дата 1 ноември -Деня на народните будители, за да обяви кандидатурата си за ректор. Тогава той поздрави колегите и приятелите си за празника и съобщи, че се кандидатира за най-високия академичен ръководен пост в университета.

В петък /15.11./ в късния следобед проф. Апостолов е подал документите си за декан на Философския факултет, който ръководи, за максимално допустимия срок от два последователни мандата – 8 години /от 2007 до 2015 г./, след което през 2015 г. начело на факултета застана проф. д-р Борис Манов. Сега влиза в „пряк двубой” с наследника си, а Общото отчетно-изборно събрание на Философския факултет е насрочено за края на седмицата.

„На 1 ноември обявих кандидатурата си за ректор на Югозападния университет и декларирах намеренията си да превърна неговото развитие в своя кауза. Посветих му 30 години от живота си, гордо носих неговото име по целия свят и отстоявах образа му на модерно европейско висше училище.

Случващото се в университета обаче през последните седмици е крайно обезпокоително и показва колко дълбоко е проникнала кризата на академичните ни ценности и колко много се нуждаем от ПРОМЯНА. Непристойният език и поведение на професор и ректор по време на заседанието на Академичния съвет на 6 ноември и особено резултатът от изборите на 15 ноември, когато 146 служители казаха безмълвно, но безкомпромисно, НЕ на покваряването, нахалството и цинизма в университетската ни общност – са само симптоми за случващото се под повърхността. Но с опита да се посегне на Философския факултет, с чието създаване и утвърждаване съм дълбоко свързан през последните повече от 20 години, са преминати всички граници на търпимостта”, заяви проф. Апостолов и допълни: „Преди да стана заместник-ректор, бях 8 години декан на Философския факултет и работих всеотдайно за неговото развитие. Заедно с всички мои колеги изградихме сплотена, работеща и успяваща общност, преобразявайки го от най-изостаналия до един силен и перспективен факултет. Четири години по-късно той отново е на ръба на кризата и опитите да се задържи това разрушително статукво като че ли целят неговото закриване.

Не мога да остана безразличен заради всички, които през годините дадоха толкова много, за да го има този важен за университета ни факултет. За да се противопоставя на неговото разрушаване, заявих кандидатурата си за ДЕКАН в предстоящите в петък избори. Това по никакъв начин не променя решението ми да се боря за РЕКТОРСКАТА позиция – напротив, прави го много по-силно!

Нека ПРОМЯНАТА в Югозападния университет да започне от Философския факултет!”, декларира позицията си проф. Георги Апостолов.

Самият той  работи в ЮЗУ „Н. Рилски” от 30 години. Освен зам. ректор и декан два мандата е бил научен секретар на университета, а от 7 години е главен редактор на научното списание „Философия” към МОН.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Борис Манов

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

10 Коментара

 1. Разбирач

  Апостолов е много хитър и обран, мълчи като пукал на общото събрание и академичния съвет, обаче във фейсбук е ужасно активен. 2017-та година, когато БоЮр си прокара промяната в правилника за да се кандидатира сега, пак мълча, пак беше тих, aко тогава беше скочил, сега щеше да е единствен адектватен кандидат! Сега се чуди какви да ги сътвори за да му накриви шапката. Ако иска и на челна стойка може да застане, тъжната истина е, че не е избираем и няма да бъде ректор. Реално единствената истинска опозиция на БоЮр е Мирчев. Стоилов и Попкочев са за парлама. Още по-тъжната истина е, че никой няма шанс обаче, ако изборите не са прозрачни и честни, както е казал един диктатор – “Не е важно как се гласува, а кой брои!”. Така че ЮЗУ, отворете си очите и се застъпете за прозрачни и честни избори. Който и да бъде избран, РАЗЛИЧЕН ОТ ЮРУКОВ, ще бъде само и единствено подобрение в статуквото.

  Отговор
  1. Потурко

   Съгласен, Жорката просто си връзва гащите за следващите 4 години на принципа “Двоен дикиш по-здраво държи” и ако не стане ректор, то поне декан да кюта до другия опит.

   Отговор
  2. Мартин Габровски

   Действително проф. Мирчев е обединителната кандидатура. Умен и принципен. Той ще стабилизира ЮЗУ

   Отговор
   1. бай Курти

    Мирчев и принципи? Принципен е само ако му се пълни гушката!

    Отговор
  3. Преподавател

   Нито Мирчев, нито Апостолов, нито дори Господ могат да спечелят изборите ако резултатите са манипулирани. Никой не го иска,освен може би 10% гъзолизци, но ако не се брои честно, Българчевският селянин ще спечели. Задача номер 1 е честни избори, другото ще се нареди!

   Отговор
  4. От ГОцето

   Ами кава опозиция е Мирчев, за цели 4 години дойде няколко пъти на съвет. И си мълча почти винаги. От това, дето съм видяла само декана на педагозите Попкочев бе опозицията на Юрко. Даже неговите колеги оф факултета го издниха. Преместваха катедрата на Плачков, а Колева, Костов, Тодорина, Филипова от факултата му не го подкрепиха от страх. Мирчев съо не го подкрепи! Така че, не жужете като мухи на топло.
   Просто сега неволята држи и четиримата. Ако ИМ стане ректор, ще ги разкара набързо. ГА най-добре знае това и вече си играе играта сам,сигурно с подкрепата на ИГ (п Гоцеделчевски!)

   Отговор
   1. Наблюдаващ

    А същият този “гоцеделчевски мишок”,защо мълча като пукал, когато променяха правилника на ЮЗУ – 2017 г. и нямаше позиция, защото само него устройваше това , ако Правилника на ЮЗУ не бе променен. Сега щеше да е единствен кандидат……за ректор.
    Защо пак мълча като “п………” по време на АС на 06.11. и не защити отбора си – останалите трима кандидати за ректор, които се опитваха и отстояваха позициите си, да се разгледат предложенията им от този заспал АС. Струва ли си човек да се бори с тези заспали и страхливи мишки от АС. ОС трябва да се събуди и заеме позиция за провеждане на прозрачни и честни избори. Да бъдат приети и приложени тези предложения от останалите кандидати за ректор. Защото само тогава може да има честни избори. В момента БЮ реди сам , заедно с протежетата му агент Андреев и НМарин негови хора в комисиите по изборите, урните и т.н. А това законно ли е ??? Честно ли е ??? Къде е МОН ???

    Отговор
    1. Липсват Топки

     Е да де, къде е МОН?
     Ако министерството си беше на място до сега БЮ и пасмината около него би следвало да се е разбягала. Но явно и в министерството е пълно с мишки за да продължават да допускат некадурно управление или пък това е нарочно допуснато – и без това университетите са много… Тогава обществеността в този град би следвало да създаде дисконфорт на тази шайка…

     От където и да го погледнеш все някой трябва да има топки. А за сега администрацията в ЮЗУ се оказа единствената с такива….

     Отговор
 2. А така

  По принцип Апостолов е прав, навремето БоЮр и менторът му поставиха техния аватар Манов за декан на ФФ, че и професор го направиха по същия начин, както себе си, т.е. незаслужено. Резултатът е виден сега – загиващ факултет. Но Апостолов трябва да признае, че, също като другия “професор” и зам. ректор Стоилов, се договориха с Юрука при неговото назначаване преди 4 г. за ректор (впрочем, без нито един друг кандидат!), да го подкрепят и да станат зам. ректори. Та и те папкаха 4 години на топли местенца и носят определа вена за настоящото трагично положение на ЮЗУ. А иначе, формално погледнато, май само Жорката Апостолов има законово право да кандидатства за ректор, понеже към момента и ДО КРАЯ НА МАНДАТА няма да навърши пенсионна възраст от 65 г., което не важи за останалите мераклии, хеле пък за пишман-професора и провален е-ректор Юрука!

  Отговор
 3. Браво!

  Поздравления професор Апостолов и успех!

  Правилният начин да се бориш срещу шайката завладялa университета е да го правиш на всички нива, защото за съжаление кликата на брадатия агент се е окопала в катедри и факултети, измествайки читавите хора и концентрирайки управленски лостове, с които да манипулират и контролират случващото се в университета, в разрез с морал и закон.

  Превземането на ПИФ с явни манипулации от страна на БЮ, случилото се с избор на декан на педагогическия факултет, странния избор без конкуренция в стопанския – всичко това е щателно подготвяно от тандема ПМ и БЮ, за да си постелят за предстоящите избори.

  Днес предстоят избори в ПМФ, а в петък във философския факултет. Надявам се че ще бъдат също толкова показателни, колкото избора на представители за Общото събрание от администацията, която се оказа, до момента, единственото силно звено способно да даде поне малък отпор на тази шайка самозабравил се хора.

  ХОРА ВЯРВАЙТЕ В СЕБЕ СИ! Това че способните от вас, които не сведоха глава през последните години, за да им слугуват и хвалят бяха изолирани, унижавани и мачкани не ви е направило по-малко хора, не сте станали по-лоши преподаватели, не сте по-слаби учени. Напротив, университетът все още диша заради вас, въпреки опитите да бъде вкаран в кома от тези неспособни и алчни типове.

  По делата им ще ги познаете!!! Мислете като избирате и най-вече борете се и отстоявайте вашата позиция!!!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *