HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кандидат-депутатът Костадин Дурчов: Българинът се умори да живее в бедност и нищета, БСП е единствена алтернатива за промяна на правлението и по-добър живот

Костадин Дурчов е роден на 27.02.1964 г. в Банско.
Завършва средното си образование в гр. Банско, специалност “Съобщителна техника”, след което получава магистърска степен по “Организация и управление на машиностроителното производство” от Техническия университет в София и второ висше образование по “Стопанско управление” от Великотърновския университет.
Трудовата му кариера започва през 1989 г. като собственик и управител на СД “Дурчов Корпорейшън” в гр. Банско, а до 2013 г. е управител на “Дуримекс” ЕООД и на “Дуринвест” ЕООД – гр. Банско.
Дурчов е член на БСП от 1996 г., а от април 2012 до момента е председател на БСП в Банско. На 29.07.2013 г. със заповед на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски е назначен за зам. областен управител на област Благоевград и остава на този пост до декември 2014 г.
Трети мандат е общински съветник в Банско. Бил е кандидат на БСП за кмет на общината, а на изборите за НС през 2013 г. и 2014 г. е в листата на БСП в Първи МИР – Благоевград. Организационен секретар е на Областния съвет на БСП в Благоевград. Бил е член на Управителния съвет на Българския туристически съюз в Банско, член на Борда на директорите на фабрика “Изгрев” в Банско, член на Ротари клуб Банско-Разлог и експрезидент 2009-2010 г., както и член на спортен клуб на ветераните в Банско. Понастоящем е кандидат за народен представител от Първи МИР – Благоевград.

– Г-н Дурчов, на последните местни избори като кандидат за кмет от БСП един от слоганите на кампанията Ви беше “Да сложим край на заключената община, да сменим недостъпния кмет и послушния ОбС”. Като депутат в следващото НС на какво искате да сложите край?
– Искам да сложа край на типа управление “Бойко Борисов”. Край на интересите на малцина, които печелят за наша сметка чрез користно управление и разпореждане с общинско и държавно имущество чрез неефективни и скъпи проекти. Начинът, по който се управлява страната за последните години, е превърнал изборите от процес за определяне на политическо представителство по демократичен начин в съзнателно и целенасочено потъпкване на правата и свободите на хората, в купуване на човешко достойнство, в превръщане на 50 лева срещу мизерията в сделка със съвестта на българските граждани. Междувременно администрацията се напълни със случайни хора без необходимия опит и квалификация, с фалшиви дипломи. Резервът е изяден, безработицата е над два пъти по-висока, малкият и среден бизнес загиват, чуждестранните инвестиции клонят към нула, реалните доходи намаляват, пенсионерите са на ръба на оцеляването, политически България е изтикана в периферията на Европейския съюз. Престъпността расте, а хора умират заради разпадащата се здравна система, потъпкват се права, посяга се на основни демократични принципи. Ето на това искам да сложа край.
На България е нужно друго управление. Хората поискаха справедливост и се обявиха против това да живеят в бедност и нищета. Поискаха, когато се вземат решения за техния живот, те да бъдат участници в тези решения, а не потърпевши. Поискаха от водачите си да им върнат достойнството – национално и човешко, и политическите елити да не го продават за пари и власт. С две думи – поискаха промяната.

– Практиката е показала, че депутатите са представители на цял регион, но когато стигнат до парламента, започват да дърпат чергата към себе си, тоест към своето родно място. В какви сфери Банско се нуждае от депутатска помощ, за да се затвърди като зимната перла на страната ни?
– Планинският ни курорт Банско е предпочитана ски дестинация както за българи, така и за чужденци. Интересът към една от перлите в Пиринско се засилва осезаемо с презентациите на курорта на туристически борси и изложения. Но това не е достатъчно. Държавата бездейства за приемането на новия план за развитие на Национален парк “Пирин”. И през този зимен сезон не можахме да посрещнем гостите с нова кабинкова линия, защото явно нещо куца някъде. Пред кабинковия лифт в Банско се извива дълга опашка от желаещи да се качат на пистите, заради което губим хиляди туристи от страната и чужбина. Втори лифт в зимния курорт е крайно необходим с оглед инвестирането и развиването на туризма. Проблемът с блокирания План за управление на НП “Пирин”  засяга не само Банско, но и Разлог и Добринище. Това е важен приоритет, за който бих се борил в НС, за да се затвърди Банско като зимна перла на страната ни. Друг приоритет е изграждането на модерна система на спешна медицинска помощ – медицински център в Банско за професионално и навременно обслужване на хората в общината. Този проблем беше заложен и в предишната ми програма, но поради краткия мандат остана отчасти свършен и сега е моментът да го довършим и реализираме.

– Един въпрос към банскалията Костадин Дурчов и същият въпрос към кандидат-депутата на БСП Костадин Дурчов: Трябват ли на града нови ски писти?
– За да се утвърди регионът ни като водеща световна туристическа дестинация, е необходимо доразвиване на ски зоната в общините Банско и Разлог, която включва Банско-Добринище и Кулиното. Възможност за по-голямо финансиране в развитието и ефективното използване на минералните ресурси, на които е богат нашият регион.  Това е една уникална природна даденост, която можем да използваме – ски писти, минерални извори, голф игрища.
– По време на тази кампания обиколихте доста населени места в областта и едва ли разговорите с хората са били по-различни от тези, които са в устата на всички средностатистически българи през последния четвърт век: бедност, несигурност, безработица, слабо здравеопазване и образование, обезлюдени селища… Имаше ли някоя по-особена среща в тази обиколка, която никога няма да забравите?
– При посещението ми в гр. Якоруда една майка ни посрещна с думите: “Добре дошли в нашия скапан град, децата ми са в Лондон”. Това се запечата в паметта ми и бих направил всичко възможно да върна младите хора в България. За да има добра социална политика за младите, първо трябва да има и добре работеща икономика.
– Успяха ли тези срещи с потенциалните избиратели да пренаредят ценностната Ви система и приоритети и да си кажете “Да, като стана депутат, първо ще започна да работя по проблема на баба Гинка”…?

– От срещите ми с потенциалните избиратели стигнах до заключението, че основният проблем на българина е бедността. Справянето с бедността винаги минава през гаранция за работещите, че ще имат по-високи доходи, за да могат да се справят с плащането на данъци и за да имат нормален живот. Докарахме се дотук, че имаме работещи бедни и те са много голям процент. И това е най-голямото изпитание за страната. Защото, ако работиш и не можеш да водиш поносимо нормален живот, означава, че целият икономически процес е сбъркан. Ето защо сигурността на хората и развитието на бизнеса за създаване на една силна икономика, обвързана с образованието в България, ще бъдат най-важните ми каузи, за които бих се борил в НС.
– Когато Ви назначиха за заместник областен управител, обявихте, че сте приел номинацията, за да помогнете на партията, а не понеже си търсите работа. Успяхте ли да го направите?
– За съжаление мандатът беше твърде кратък. Тъкмо започнах и той приключи. Но успях да помогна в реализацията и изграждането на специалисти от различни сфери на дейност.
– А сега на кого искате да помогнете?
– Готов съм да помогна на всеки, с каквото мога да съдействам в рамките на своите правомощия, за да се намери решение. Това, което ме натъжава, е липсата на човещина. Аз вярвам, че човешките взаимоотношения са в основата на това да живеем по-добре. Искам да помогна на България и да направя нещо полезно. Младите хора са движещата сила на страната, искам да ги задържим в България, затова влязох в предизборната надпревара. Нещо повече, искам да си върнем и тези, които вече са навън. Трябва да спрем тенденцията да губим кадърните си хора из света.

– Като собственик на доста стабилен частен бизнес можете ли да кажете през кои години Ви е било най-трудно и кое е най-важното да се промени, за да започне България да се отлепя икономически от дъното?
– Годините на управлението на ГЕРБ, когато бюрокрацията и административната тежест ни смазват, когато обществените поръчки и парите от европейските фондове се печелят и управляват от най-близкото обкръжение на управляващите, това беше най-трудният ми период. Аз съм бизнесмен и знам какви са тежестите и натискът върху малкия и среден бизнес. За съжаление държавата не прави нищо, за да го стимулира и подпомага. Липсва държавна подкрепа и координация на национално и местно ниво за развитието му. Давайки възможност само на определени фирми да печелят, дребният бизнес затъва. Всичко това показва, че България се нуждае от по-ясна, по-целенасочена и действена политика по отношение на малкия и среден бизнес. Другото важно нещо, което трябва да направим, е обвързването на бизнеса с образованието, т.нар. дуално обучение, така че младите хора, завършвайки образованието си, да търсят своята реализация в България. Това може да се случи чрез промяна на управлението в страната.
За партията съм сигурен в победата. За себе си, каквото Господ е отредил. Винаги съм усещал Божията сила и намеса в живота си и вярвам, че ще успея, защото се боря! Ще използвам една мисъл на Бил Козби: “По пътя към върха желанието ти да успееш трябва да е по-силно от страха пред провала”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *