Кандидат-кметът Андон Тодоров: Туризмът не е бизнес, а индустрия, имам готов план за 2 г. Благоевград да стане желана дестинация за летен и зимен туризъм

Мой приятел ми разказа, че в Париж най-много го впечатлила не Айфеловата кула, а Бастилията. Историческата крепост, разрушена преди повече от 200 г., днес представлява няколко линии върху едноименния площад, които очертават къде са били стените на крепостта. И тези линии с блажна боя са обявени от французите за тяхна забележителност и са задължителна спирка за туристите във френската столица. А ние в Благоевград, които имаме не по-малко история и възможност да изкараме пари от нея, струпахме древния град Скаптопара до магистралата и го изолирахме така, че никой да не може да стигне до него, парковете ни потънаха в бурени и забрава и не правим нищо да популяризираме и развием Картала, който е много по-близо до столицата от Банско и би могъл лесно да се превърне в предпочитано място за скиорите, идващи от софийското летище.
Тези наблюдения на Андон Тодоров са залегнали в основата на плана му как за 2 г. Благоевград може да се развие като дестинация както за летния, така и за зимния туризъм. След десетки разговори с туроператори, архитекти, собственици на местата за настаняване в Благоевград, които са над 60, както и общественици, той е разработил маршрута на бъдещите туристи с всички съпътстващи го детайли. Най-общо първата спирка е Скаптопара, следват парковете “Македония”, “Ловен дом” с розариума и кръста, а за зимните туристи е направил връзката между града и ски пистите над града.
Задължителното начало е старинният град, който бе изместен заради строежа на автомагистралата. С една отбивка от пътя туристическите автобуси за няколко минути ще могат да стигат до него и да попаднат в Благоевградската “Бастилия”, само че не в настоящия й насипен вид, а в силно социализирана зона с подходящ паркинг, изграден до нея, тоалетни, малки търговски обекти за продажба на сувенири, а защо не и екоселище, в което хората от съседните села ще могат да продават прясната си продукция.
В самия град автобусите ще могат да паркират в парк “Македония”, който към момента е единственото подходящо място за спиране на тежки коли. Оттам пешеходният им тур ще продължи по главната търговска улица, кв. “Вароша” и подстъпите към любимия някога на благоевградчани парк “Ловен дом”. Спешното възстановяване на парка ще бъде поверено на общинската фирма “Биострой”, която без особени разходи може да го изчисти от бурени и саморасляци, ще бъдат поставени много лампи и кошчета за отпадъци, жива охрана и видеонаблюдение. В плановете на Тодоров е и възстановяването на розариума с детски кътове и места за отдих, експозиция на археологически находки от Скаптопара и разкопките при с. Дренково, екозона с иновативни елементи и кът за артпластики на местните художници. Оттук с въжена линия ще може да се стига до съседния хълм. Според архитекти той е отличен за направата на открита площадка с панорамен изглед към Благоевград, която ще е подходяща за общи мероприятия.
За зимните туристи Картала ще бъде “вързан” с Благоевград посредством маршрутки, които ще тръгват от Младежкия дом. Автобусите ще са оборудвани с външни багажници за ските им. За хората с лични автомобили под самите ски писти Тодоров смята да направи голям паркинг, а инвеститорът на ски зоната вече е поел ангажимент за уширяване на моста към Картала и “ръкав” към курорта Бодрост.
Според А. Тодоров целият този план има вече икономическа обосновка и с помощта на общинските фирми реализацията му няма да е скъпа. Освен това във всеки един от етапите той и екипът му са отворени за предложения от страна на благоевградчани, единствено с помощта на които градът отново може да върне славата си от края на миналия век за предпочитана туристическа дестинация и задължителна спирка по пътя от и към Гърция.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

5 Коментара

 1. Методи

  Господин Тодоров, от организиараното зрелище в бившия туб.диспансер, заради нещо което не ме интересува, страдаме болните, евентуали гласоподаватели. След половинмесечо лутане между живота и смъртта и борба с Ковид днес в болницата не се намери нито една от двете ми снимки и не се съгласих на нова / с коя ще правят сравнвие /. Като бъдещ градоначалник, моля да обърнете внимние ! От болницата се оправдават.Моля обърнете внимание и кой и как ще поеме отговорност за здравето и живота ни на лекуваните в тубдиспансера

  Отговори
 2. Съветник

  Господин Тодоров, като кандидат за кмет, трябва да имате висока ценностна система, широк мироглед, богата обща култура, професионализъм и дълбок поглед в материята, която анализирате.Грешките понякога имат и фатален изход, за съжаление.Всеки ще си “носи кръста ” !

  Отговори
 3. Никодим

  С помощта на Общински фирми, ще осъществиш идеите си уж.За кое Общинско дружество лобира, за кое Общинско дружество гласува субсидии и защо !? Кое от тях се подобри, виж почистващите коли на Биострой от коя Ера са ? Влез в закрития пазар и виж състоянието на Общинското дружество в момента! Стига популизъм !

  Отговори
 4. Старогражданин

  Антончо, във всеки исторически обект има входна такса. Всеки си има приоритет : първо е хляба, данъци, такси, за удоволствие се мисли накрая. Коя фабрика, цех, или завод се откри по време на твоето присъствие в Обс ? Колко работни места се разкриха ? Помним те до рамото на Р.Томов след изборите…..Помним и черното знаме на хотелът ти в знак на протест. Хотелът ти на наследствена земя ли е изграден ?

  Отговори
 5. Владимир

  Късно е чадо за китка.Звучи добре, но кой от колегите ти би гласувал против, ако тези цели ги беше поставил в дневният ред на сесия до сега ? А, да, защото не си бил кмет ?!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *