Кандидат-кметът на ВМРО Иван Ризов: Поемам отговорността за развитието на Благоевград

– Г-н Ризов, защо приехте това предизвикателство – битката за Благоевград?

– 8 години бях извън политиката, но никога не ми е било безразлично какво се случва в нашия град и как се развива. Защото аз съм роден тук, живея тук и ще остарея тук. Двете ми деца се преместиха да живеят и да работят в София, тъй като не можаха да намерят тази реализация в Благоевград, към която се стремят. Искам като всеки родител да са в любимия ни град, да сме заедно, но съм наясно, че това може да се случи само при положение че всички ние запретнем ръкави и се хванем здраво за работа, за да възродим града си. Да го превърнем в онова място за живеене, където възрастните хора достойно да остаряват, младите хора да го чувстват като свой дом, а умните и способните да намират своя професионален път тук, а не в столицата или в чужбина. Всеки един от нас е длъжник на Благоевград, защото инерцията е най-голямата спирачка за развитието на дадено населено място. Всички трябва да изискваме повече от местната власт, от общинските съветници, да сме будни, да сме техен коректив и да реагираме, когато се вземат решения, които не са в полза на общността.

А на въпроса за предизвикателството: аз имам голям професионален и управленски опит в частния сектор. Имам и самочувствието, че съм успешен мениджър, а такъв човек не се плаши от предизвикателствата и от поемането на отговорност, както и от управлението на община Благоевград.

– Кое смятате, че се налага спешно да се промени?

– Като управляващ голямо дружество, знам колко е важна инвестиционната среда в един град. А тя в последните години никак не е добра. Липсват големи инвеститори, стигна се дори до закриването на едно структуроопределящо предприятие за нашия район – цигарената фабрика. На последно място сме по доходи. И това е официална статистика. Всичко това води до нещо много тревожно: не просто градът ни обезлюдява, но го напускат младите, енергичните, способните хора. Вярвам, че това може да се промени, но не с лозунги и добри намерения, а с реални действия, които не търпят никакво отлагане. Само така ще спрем обезлюдяването на Благоевград и ще задържим тук кадърните, знаещите и можещите.

– Всички кандидат-кметове говорят за този проблем. Каква е Вашата формула за привличане на инвеститори и за съживяване на местната икономика?

– Всеки един инвеститор иска две основни неща. Първото е да има добър бизнес климат, който включва подходящ терен, налична работна ръка, добри комуникации и транспортни връзки. Второто е да не се пречи на дейността му от държавни и общински служби. Само тогава в Благоевград ще има сериозни инвеститори. Предишното общинско ръководство се оправдава, че няма достатъчно общински терени и това е основната пречка за привличането на нови производства. Тук е много важно един кмет да познава своята община и да начертае посоката, в която тя ще се развие – дали градът ще бъде туристически център, дали ще е културен или икономиката ще му е приоритет. Тук ще припомня неуспешните опити на не един и двама кметове да превърнат „Картала“ в модерен ски център. Още не е станал. Местната власт не успя да извлече и никакви ползи от древното селище „Скаптопара“. Ако ще развиваме Благоевград като център на леката промишленост, опираме до създаването на подходящия бизнес климат. Ако ще заложим на IT сектора, което е любима тема на всеки кмет, са нужни по-тесни връзки с двата университета, чийто капацитет от начетени млади хора още не използваме. Не пречи и паралелно тези сектори да се развиват, но един управленец е длъжен да има стратегия и да я следва принципно и неотлъчно, а не да се работи на парче. А изграждането на Индустриалната зона е от особена важност за града ни, макар че тази тема бе поставена на масата от местната власт в 12 без 5. Къде бе кметът Камбитов 8 години? Защо досега не бе направена? Все въпроси, на които отговорите трябва да даде предишният управник. Непрекъснато слушам, че няма общински терени, но това не бива да е причина да обричаме Благоевград на бедност.

Една от моите идеи е да се дадат свободните общински земеделски земи без пари на сериозните инвеститори. На по-късен етап общината ще спечели достатъчно от такси и данъци. Създадем ли конкурентна бизнес среда, то това ще доведе неминуемо и до по-високи доходи, което ще спре демографския срив, ще подобри жизнения стандарт на моите съграждани, ще върне и част от младите хора в любимия ни град. Необходими са обаче ежедневни усилия и работа от общината, за да възродим икономиката на Благоевград.

– Защо трябва да Ви се доверят жителите на община Благоевград?

– Защото аз съм мениджър и ръководя едно от най-успешните предприятия в цялата страна. Не само искам, но и знам как могат да се случат нещата. Мен всички ме познават в този град. Не съм отказал помощ на никого. Както цял живот поемам отговорност за десетките мои служители, така поемам отговорност и за развитието на нашия красив град. Не е трудно да се вдигне на крака икономиката на града, но трябва много работа, казвам го с пълната отговорност и ясното съзнание, че мога да се справя.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Само питам?

    Чакай бе, този въртогъзец нали се отказа от борба за кметския пост?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *