Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина, призната от ЕС

„Оптимистичният вариант е да имаме около 1,5 – 2 милиона ваксинирани до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска”. Това каза пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му спекулация е твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че това се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката ѝ и „хората да останат само с една поставена доза”.

Професорът разясни, че тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират. 

„Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 000 души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи. Зависи обаче от дисциплината на хората”, посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията – на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

За ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото на април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *