
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
свинско месо – 3 бр. вратни пържоли
телешко месо – 300 г
пилешко месо – 3 бр. бутчета
кисело зеле – 1 зелка
сланина – 150 г
наденица – 2 бр. прясна луканкова
черен пипер
сол
червен пипер – 1 с.л.
кимион
дафинов лист – 3 бр.
вино – 1 ч.ч. червено
ориз – 1 ч.ч.
олио – 30 мл
черен пипер – 3 – 4 бр. зърна
бахар – 3 бр. зърна
зелева чорба – 1 ч.ч.
чесън – 3 скилидки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измийте ориза под течаща студена вода.
Намажете голям глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни парчета и покрийте с тях дъното на съда.
Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.
Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете малка част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете пак с подправите, останалия ориз и сложете нов пласт от зелето, наредете телешкото месо на парчета, подправете и покрийте отново със зеле.
Следват пилешките бутчета, върху и около тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.
Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата чорба.
Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, докато заври за около 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.
Преди сервиране капамата изсипете в голяма тава и разпределете съдържанието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.
Бележки: Ако обичате кървавица, сложете вместо прясната луканкова наденица, а може да добавите пръжки и подправки по ваш избор.
Съдът обикновено се запечатва с тесто или се покрива с алуминиево фолио и тогава се слага капакът, аз не го направих и така си стана чудесна.
За автентична и традиционна рецепта на капама препоръчвам да посетите региона на Банско, където да се насладите на различните и начини на приготвяне.