КАПАНИ ВЪВ ФЕЙСБУК ДЕБНАТ НАИВНИЦИ! Жена от Яхиново измамена със 100 евро от международни мошеници от Бенин, „подхлъзнали“ я с обещание за кредит от 30 000 лв. срещу 3% лихва

Жена от дупнишкото село Яхиново изгоря със 100 евро в измамна схема за отпускане на нисколихвен банков кредит от фалшива кредитна институция в африканската държава Република Бенин. Ваня Стоянова се подлъгала по рекламираните изгодни условия – ниска лихва, без изискване за доход и липсата на такси, и се хванала на въдицата на мошениците. Когато установила, че е измамена, потърси в. „Струма“ с намерение да предупреди бъдещи жертви като нея да не се доверяват на въпросните „кредитни институции“.

Пред репортер на вестника Ваня Стоянова разказа за капана, в който е попаднала: “Видях във Фейсбук, че няколко кредитни институции предлагат кредити без никакви банкови гаранции и не се интересуваха от месечните доходи на кредитоискателя. Реших да изтегля кредит от една от фирмите, предлагащи изгодни условия. Написах лично съобщение на представителка на една такава банка – Emilia Durchame, и поисках кредит от 30 000 лв. Тя любезно ми отговори, че ще ми бъде отпуснат кредитът, че ще ми изпрати по интернет да подпиша договор. Обясни ми, че след като сложа подписа си, до два часа ще получа превод от 30 000 лв. на банковата си сметка. Подписах договора и изчаках два часа, но превод нямаше. Изчаках още един ден и написах съобщение, като я попитах кога ще ми преведат сумата. Представителката на кредитната институция ми обясни, че трябва да преведа 100 евро за разноски,  въпреки че ми беше казано, че няма такси… Изпратих 100 евро на адреса на мъж, който бил чиновник в банката. След няколко дни Emilia Durchame ми писа, че трябва да внеса още 390 евро за някаква друга такса. Тогава се усъмних, че нещо не е наред, но не очаквах да съм попаднала на измамници. Аз съм безработна в момента и ми трябват пари, затова реших да се възползвам от предложената ми възможност, а и лихвата от 3% ме удовлетворяваше. Написах, че няма да платя тази сума, тъй като я нямам, а и в офертата пишеше, че няма никакви такси, за да се изтегли кредитът. Emilia Durchame започна да ме обижда и да ме заплашва. Тогава си поисках да ми върнат 100-те евро. Жената, с която си пишехме, ми каза да отида да си търся парите от баща ми. Тя започна да сваля исканата втора сума, спадна от 390 на 285 евро и после дори до 150 евро. Тогава разбрах, че съм измамена. Всичко това разказах за вестник “Струма”, за да няма и други опарени като мен. Разбрах, че измамниците са в Република Бенин и няма как да им потърся сметка чрез съда. Затова предупреждавам хората да внимават! Навсякъде дебнат измамници – в социалната мрежа, по телефона…”, приключи разказа си Ваня Стоянова.

Тя живее на две места – в родното си село Яхиново и в Тополовград. Няколко години е била в Гърция, но от три години живее постоянно в България.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *