Топ теми

Капсула с пръст от астероид вече лети към Земята

От японската сонда Hayabusa-2 се отдели капсула с пръст, събрана на астероида Ryugu за доставка на Земята. Това съобщи японската авиокосмическа агенция JAXA, излъчваща на живо от контролния център.

Очаква се капсулата да достигне Земята и да падне в Австралия в 02:50 часа в неделя (20:50 часа българско в събота). Капсулата ще достави проби от почвата от астероида Ryugu на Земята.

Сега задачата на японските специалисти е да изведат сондата от земната орбита, тъй като тя ще се насочи към следващата си дестинация.

Космическата сонда Hayabusa-2 е кацала успешно на повърхността на астероида два пъти, за да взема проби от пръст и прах. На повърхността на астероида е създаден и първият в света кратер от човешка ръка, което е позволило да се вземат прах и почва по-дълбоко от повърхността на космическо тяло. Сондата Hayabusa-2 успя да „изстреля“ снаряд на повърхността на астероида с помощта на взривно устройство и да създаде изкуствен кратер.

Учените смятат, че именно скалните проби, получени от недрата на астероида, които в по-голяма степен са съхранили свойствата на материята от времената на появата на Слънчевата система, ще позволят на човечеството да се доближи до разгадаването на неговото формиране и появата на живот. През март миналата година учените установиха, че Ryugu съдържа минерали, в състава на които има вода с елементи на кислород и водород, което също се превърна в събитие в историята на човешкото изследване на космоса.

Космическата сонда Hayabusa-2 беше изстреляна към астероида Ryugu през 2014 г. Той е на 340 милиона километра от Земята. Диаметърът му е около 900 метра. Учените вярват, че елементите, открити в почвата му, ще помогнат за разгадаването на мистерията за произхода на водата и органичните елементи на Земята. /БГНЕС и РИА Новости

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *