Каракачанов обясни какви ще са последиците за България, ако не спре циничната борба за власт в Македония

В Македония има около 120 хил. граждани с българско гражданство, но има още стотици хиляди, които имат българско етническо самосъзнание. България не е страничен наблюдател, може да бъде много пряко замесена, ако проблемите в Македония се разраснат. Това каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод размириците в Събранието на Р Македония, цитиран от „Фокус“.

„В конкретния случай става въпрос за цинична борба за власт, в която и двете страни използват всякакви прийоми“, посочи той. „Трябва да засилим каналите си на информация. МВР на българска територия трябва да внимава да не навлизат на територията на страната хора, които по някакъв начин могат да бъдат използвани за дестабилизиране на България и на други страни“, заяви той.

„Очаквам, че е възможно при разрастване на конфронтация в Македония натам да се насочат хора от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия Изток“, коментира той. Според него България трябва да е активна в разговорите с Македония и с другите съседни страни, които са формулирали свой интерес в Македония – Албания и Сърбия.

„Нашата позиция трябва да е ясна на всички балкански страни, които може би в момента си правят сметки“, обясни Красимир Каракачанов. „България е категорично за запазване на териториалната цялост на Македония, вътрешните проблеми там трябва да се решават според законите, без конфронтации“, каза още той. Каракачанов посочи, че вина за сегашната ситуация има както сегашният премиер Груевски, така и неговата марионетка президента Иванов и лидерът на опозицията. Според него те са готови да вкарат страната дори в гражданска война, само за да се докопа някой до властта.

„Ситуацията в Македония е тревожна, не съм съгласен с констатацията на служебното правителство, че непосредствена опасност за България няма, напротив – има. Когато беше големият граждански сблъсък в Македония през 2000-2001 година, имаше опасност за България да влязат 100 хил. албански бежанци, имаше и натиск да ги приемем, тогавашното правителство отказа“, посочи той.

„Всеки граждански конфликт или етнически сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион. Там се преплитат интересите на няколко държави“, обясни Красимир Каракачанов.

„Не е нормално със създадени от чужбина партии, документи и платформи, подписани от чужбина да се решават вътрешните проблеми на една суверенна държава“, каза още той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *