HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Карането на колело до работа ни предпазва от рак

По-честото каране на колело до работа и обратно може да ни предпази от рак. По този начин рискът от развитие на болестта намалява с 45%, докато този от появата на сърдечен удар – с 46%. Това показва проучване на учени от Глазгоуския университет.

В изследването са участвали над 264 хил. души от Великобритания, които отговаряли на въпроси за това как се придвижват до работното си място. Учените поддържали връзка с тях в продължение на 4 години. За този период анализирали подробно новите смъртни случаи, получилите сърдечен удар и диагностицираните с рак.

Карането на колело до работа и в двете посоки или през половината път понижава риска от рак и сърдечни проблеми, твърди Джейсън Гил от Института по кардиовизуални и медицински науки към британския университет. И уточнява, че при участниците, които са въртели педалите през целия път, има много по-малко случаи на рак, сърдечни удари и последствия от тях в продължение на 5 години.

От университета в Глазгоу препоръчват управите на повечето британски градове да стимулират работещите, които се придвижват с колело до работа. По този начин те допринасят и за по-чистия въздух в населеното място, защото ежедневните изпарения на колите са голям проблем. Освен това не им е нужно голямо парко място, а и ще водят по-здравословен начин на живот.

Над 8.8 милиона души са починали от рак през 2015 г., показват данните на Световната здравна органзиация. От 30 до 50% от случаите можело да бъдат избегнати чрез различни видове спорт, запазване на нормално тегло и избягване на алкохол и цигари.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *