Караниколов: Мярката 60/40 ще обхване само големите компании

Българският бюджет винаги е бил най-консервативен. В хазната няма да влиза, а ще излиза, затова този заем е необходим. Той се актуализира до 10 млрд. лева, правят го всички държави. Трябва да се подпомогне здравеопазване, социалната сфера и икономиката. Мярката 60/40 няма как да обхване целия обществен живот. Тя, според мен, ще е за по-големите компании, няма да обхване най-бедните.

Това заяви в ефира на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му дори и да няма в България коронавирус, икономиката ни ще спре, защото голяма част от нея е износ.

“Имаме заповед за извънредни мерки и в следствие на нея хотели, ресторанти и кафета спряха работа, защото няма кой да отиде в тях или ще са единици тези, които ще ги посетят. Икономиката ни страда не само, заради ситуацията тук, но и извън страната. Няма потребление в момента. То ще бъде стимулирано, но първо трябва да изчистим вируса”, заяви Караниколов.

След него естественият начин на живот ще продължи и този, който е в кондиция – ще се възстанови много бързо.

“Европейските икономики ще излеят милиарди. У нас ще се сертифицират проекти, преговаряме и за един, които ще е на стойност над 130 млн. лв., става дума за производител на електрически автомобили. България към момента не е в рецесия, но всеки изминал ден става все по-сложно. Ние сме част от това, което се случва около нас”, допълни министърът на икономиката.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *