Кардиологът проф. Начев: Има усложнения от коронавируса, които дават показатели за инфаркт, без да има такъв

В България нямаше истински локдаун, мерките ни са доста лежерни. Това каза в студиото на bTV кардиологът проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ – София. Той подчерта, че другият важен фактор за справянето с пандемията е това, че българинът не е дисциплиниран. „Българите в България не са дисциплинирани, в чужбина спазват законите“, добави той.

Проф. Начев коментира също, че гледайки репортажите по телевизията вижда, че в моловете не се спазва никаква дистанция.

Повечето пациенти с кардиологични проблеми след ковид кризата са такива, които ги е било страх да отидат в болницата и са отложили прегледи, които могат да подобрят терапията им. Има обаче и такива, които са засегнати от коронавируса и като усложнение имат показатели за инфаркт, без да има такъв. Това разказа проф. Генчо Начев. „След 6 месеца пациенти с такива усложнения имат обратното развитие и се възстановяват“, допълни кардиологът.

Той каза, че в УМБАЛ „Св. Екатерина“ – София са се ваксинирали 60 % от лекарите, включително всички на първа линия. „В една болница е трудно да се определи кой е на първа линия“, добави проф. Начев и обясни, че има значение и от отпуснатия им брой за всяко лечебно заведение.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *