Кардиолози: Дългото спане е смъртоносно

Международен екип от учени проведе обширно проучване и установи колко трябва да трае здравият сън, като отклоненията от тези норми имат изключително сериозни последици за здравето, дори с летален изход. Резултатите от техните изследвания са публикувани в списанието на Европейското кардиологично дружество.

Наблюденията са продължили около осем години. Експертите са анализирали дневниците за сън на повече от 116 хил. души на възраст от 35 до 70 години. В резултат на това те са стигнали до заключението, че колкото по-дълго спи човек, толкова повече нараства рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания, пише zdrave.to.

Основният извод от изследването е, че здравият сън е с продължителност 6 – 8 часа. При тези, които спят от 8 до 9 часа, рискът  от смърт нараства с 5% в сравнение с тези, които са не са проспивали препоръчителния брой часове. Сънят от девет до десет часа увеличава вероятността от развитие на сериозна болест с 17%, а повече от десет часа – с 41%.

Според учените дневният сън също провокира развитието на сърдечни заболявания, ако през нощта човек спи по-малко от шест часа. Но те отбелязват, че в повечето случаи липсата на сън е компенсирана по този начин и показателят се повишава до оптимално.

До подобни изводи са стигнали и учени от Аризонския университет, които са изследвали последствията от разликата  между късното запиването и събуждане през уикенда и ранното в делничните дни. Редовното подлагане на организма на такъв режим предизвиква сериозен стрес.

Освен това предизвиква и цял букет заболявания – затлъстяване, главоболие, хронична умора и повишава рисковете от сърдечно-съдови инциденти. Учените посочват, че всеки час разлика в пробуждането в делничните и празничните дни увеличава вероятността от инфаркт или инсулт с 11 процента.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *