Кардиолози посочиха колко часа сън ни трябват на ден

Експерти от Европейската кардиологична асоциация определиха оптималното време за здравословен сън.

Д-р Фонтас – автор на изследването – отбелязва, че в момента медицината не знае много за ефекта на съня върху сърдечно-съдовата система.

Учените са проучили връзката между продължителността на съня и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Анализирани са данни от 11 проучвания на повече от един милион възрастни, които не са имали предишни сърдечни проблеми. Пациентите са разделени на три групи, едната от които е спала повече от осем часа на ден, другата по-малко от шест часа, а третата – от шест до осем часа.

Изследователите установили, че сън по-малко от шест часа на ден увеличава риска от коронарна болест на сърцето и инсулт с 11%, а продължителността на съня повече от осем часа – вече на 33%.

По този начин, липсата на сън в различна степен увеличават риска от заболяване и смърт от сърдечни заболявания и инсулт, пише zdrave.to.

Фонтас отбелязва, че кратките интервали на сън няма вероятност да причинят сериозни увреждания на здравето, но според резултатите от експеримента има достатъчно доказателства, че е необходимо да се избегне недоспиването.

Правилният сън е важна част от здравословния начин на живот, заключва той.

 

По-рано изследователи от Университета в Кил в Обединеното кралство стигнаха до извода, че сън, който трае повече от осем часа, може да навреди на човешката психика.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *