Кариерни специалисти напътстват кюстендилски гимназисти какъв университет да изберат

Форум за висшето образование организираха от  Обединения детски комплекс и Центъра за кариерно ориентиране в Кюстендил. 19 представители на различни висши учебни заведения в България консултираха учениците по въпроси, свързани с приема в съответното учебно заведение, начина на кандидатстване, конкурсните изпити и бъдещата им реализация.

„Кариерните консултанти имат набор от инструменти, в т.ч. интерактивни материли, игри, логически задачи, с които децата да бъдат мотивирани към мислене и към специалността, подходяща за съответния ученик. Целта преди всичко е децата да направят най-подходящия избор, защото всеки има свои индивидуални качества, както и да не попаднат там, където не им е мястото и където по-късно ще са разочаровани. Ролята на кариерните консултанти е да реализират децата на трудовия пазар в страната и да допринесат за развитието на обществото”, подчерта Бойко Малинов, директор на ОДК – Кюстендил.

Консултирани са ученици от 11 и 12 клас от училищата в Кюстендил с цел да направят своя информиран избор по отношение продължаване на образованието си във висши училища в страната.
В Кюстендил в Центъра за кариерно развитие работят трима човека с петгодишен стаж в РУО – Кюстендил, а от 2018 година центърът е към ОДК.

„Те пътуват из доста общини в областта – Дупница, Сапарева баня, Рила. Често се случва децата да записват нещо ей така, без да се замислят, защото им се е сторило приемливо за обучението, а пък после се оказва, че тази специалност не отговаря на възможностите на съответния студент”, каза още директорът на ОДК.

ГЕРГАНА ИВАНОВА


Представяне на висшите училища

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *