
Необходими продукти:
една чаена чаша сварени и намачкани на гладко пюре, сварени картофи /картофите се варят обелени в неподсолена вода – два броя ще ви стигнат/
една чаена чаша брашно
една чаена лъжичка бакпулвер
1 яйце
5 супени лъжици прясно мляко – 75 мл.
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Оставете картофеното пюре да се охлади. След това го изсипете в тава, за да ви е удобно да работите.
Разбийте яйцето в отделна купичка и го прибавете към пюрето.
Прибавете солта.
Прибавете прясното мляко и разбъркайте за кратко с вилица.
Размесете бакпулвера и брашното. След това ги прибавете към горните продукти. Объркайте сместа. Ще се получи гъста и лепкава.
Загрейте олиото / не повече от 180 градуса /. В противен случай има вероятност вашите картофени бухти да останат недопържени във вътрешността.
С помощта на малка лъжица за сладолед загребвайте от тестото и пускайте в горещото олио. Излизат 18 броя. След като бухтичките се зачервят от двете страни са готови. Изваждайте ги върху попивателна хартия макар, че почти не е нужно.