Картофен хляб със сметана

Необходими продукти:

2-3 картофа
200 грама заквасена сметана
500 грама брашно
2 чаени лъжици суха мая
150 милилитра топла вода
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете или изпечете картофите, обелете ги и намачкайте до получаването на пюре. За направата на тестото са нужни 200 грама от него. Към тях прибавете сол на вкус и смесете с брашното. Разбъркайте с вилица до еднородност.

Тогава сложете маята, която преди това сте разтворили в топлата вода. Прибавете и заквасената сметана.

Замесете еластично тесто, което може и да се залепя по ръцете ви.

Оформете като топка, поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място. За около 1,5-2 часа обемът трябва да се увеличи 3-4 пъти.

Когато това стане, омесете още веднъж тестото върху посипан с брашно плот и оформете като топка с равна повърхност. Сложете в тава и нека втаса още веднъж за около 45-50 минути.

Поставете в загрята до 220-230 градуса фурна за 5 минути, след това намалете градусите до 190-200 и нека хлябът се пече в продължение на 30-35 минути.

Извадете да се охлажда върху решетка.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *