Катализаторите на автомобилите на мушката на автокрадците в Разложко

Два автомобила – един в Разлог и един в Якоруда, останаха без катализатори през тази седмица. Сигнал в полицията е подаден само за един от тях. И в двата случая катализаторите са свалени в тъмната част на денонощието. Колите са били паркирани пред домовете на потърпевшите, не са били в гараж.
При случая в Разлог автомобилът дори бил вдигнат на крик и подпрян с камъни, за което сподели потърпевшата в социалните мрежи, и отправи предупреждение към всички да бъдат внимателни и особено тези, които нямат гараж или двор.
От полицията предупреждават, че в по-големите населени места подобни кражби се извършват и през деня, най-често в подземните паркинги на големи търговски обекти. В по-малките населени места посегателствата са в тъмната част на денонощието или през нощта. Самият катализатор се сваля, като се прерязват тръбите посредством тънко стоманено въже и това отнема на крадците по-малко от пет минути. Обикновено действат на групи от минимум двама души. Целта им е съдържащите се в катализатора благородни метали – платина, паладий и родий, чиято цена за грам е по-висока от тази на златото. Цената им в пунктовете за изкупуване на метали е доста задоволителна и от един катализатор апашите могат да изкарат над 100 лева. По-голямо е съдържанието на тези метали в катализаторите на дизеловите автомобили, поради което те са по-предпочитани.
Единственият вариант за потърпевшите е закупуване на нов катализатор. С новите законодателни промени те са лишени от вариант да го заменят с обикновено резонаторно гърне, което е доста по-евтино, но рискуват автомобилът им да бъде спрян от движение заради отровните газове, които ще бълва автомобилът. Целта на катализатора е именно да превърне вредните за околната среда отработени газове в безвредни вещества.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *