Катедрата по химия на ЮЗУ посрещна първокурсниците си с нова лаборатория със съвременна апаратура за 300 000 лв.

Катедрата по химия към Природо-математическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ посрещна първокурсниците си с нова учебна лаборатория по инструментални методи за анализ. Новопостъпилите студенти стартираха академичната година като останалите учащи в университета, но сега по традиция официално бяха приветствани с „добре дошли” и се запознаха с всички преподаватели и служители на катедрата.

„Искам да ви поздравя, че сте направили един много добър избор, като сте се насочили към специалност„Химия”, „Медицинска химия” или „Педагогика на обучението по химия”, защото в нашата катедра ще получите основни познания по всички химически дисциплини. Познания, които след завършването ще ви помогнат да си намерите подходяща работа и вие ще сте успешно реализирали се млади хора”, обърна се към новоприетите студенти ръководителят на катедрата доц. д-р Иванка Станкова.

Тя подчерта, че химията е с много широко поле и с много възможности за реализация – от клинични и химични лаборатории до предприятия във фармацевтичната индустрия, търговски представители на лекарства… Наред с това доц. Станкова информира студентите, учещи химия и медицинска химия, че след първата учебна година могат да запишат паралелно педагогика на обучението по химия, даваща квалификация за учител по химия и „Човекът и природата”.

„В България ще липсват и ще има нужда точно от учители по природни науки. Така че си заслужава да помислите върху тази възможност, която ви предоставя катедрата”, посъветва първокурсниците доц. Станкова.

Тя подчерта и че с оглед на добрите взаимоотношения и за да се поздравяват по коридорите, а не да се подминават, е хубаво студентите и преподавателите да се познават. Затова и всеки един от специалистите по органична, неорганична, аналитична химия, биохимия и физико-химия, както и от администрацията бе преставен, след което студентите споделиха по няколко думи за себе си, откъде идват и защо са избрали химията.

Впечатление направи, че част от студентите в 1-ви курс са възпитаници на ПМГ „Яне Сандански” – Гоце Делчев, кюстендилската ЕГ „Д-р Петър Берон“, други профилирани гимназии и СУ-та в Благоевградска, Кюстендилска област, София и Монтана.

Че е учила в НХГ, където по физиката я запалва директорът Марин Митов, а по химията – Ангелина Григорова, сподели Мария Василева от Благоевград. Друга възпитаничка на Националната хуманитарна гимназия също разказа, че искрата в нея запалила учителката по химия г-жа Григорова.

„Избрах химията, защото ми е любим предмет”, каза и кавалерът в групата Мартин Бойков от Хаджидимово, завършил благоевградското 5-о СУ „Георги Измирлиев”.

На финала доц. Станкова пожела на първокурсниците всички от тях да достигнат до абсолвентския си бал след 4 години, след което си направиха обща снимка за спомен.

Наред с успешно реализирания прием катедра „Химия” се гордее и с нова придобивка – учебна лаборатория на стойност 300 хил. лв. Тя е обособена със съдействието на ректорското ръководство, оборудвана е със съвременни апарати за анализи, с каквито разполагат лаборатории на най-големите фармацевтични и клинични лаборатории, и ще се ползва за упражнения на студентите по различни дисциплини. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *