Като чумави! Обществото се страхува от преминалите COVID

Оказва се, че коронавирусната инфекция е повод за дистанция не само преди да бъде преболедувана. Излекувани разказват за недоверието, с което ги приемат околните и не им позволяват да възстановят обичайното си общуване и ритъм на живот.

Ирина Иванова и Тихомир Машов са преминали през COVID-19 и разказват за отношението на хората към тях след това. Въпреки че вече не са разпространители на вируса и по медицински показатели са безопасни за общността, те отново остават в изолация.

“Неприятно е. Чувстваш се малко като прокажен”, споделя Ирина. “Като чумав”, допълва Тихомир пред БНР.

“Ти си подходил адски отговорно, спазил си всичко, което е било необходимо. След като е преминало това нещо, ти си напълно свободен и нормален човек”, разсъждава той. Това обаче не се получава. Семейството му преминава през вируса “доста леко”. Тестват се – той, съпругата му, детето. И се опитват да се върнат към стария си начин на живот.

“Първата им инстинктивна реакция е да се отдръпнат назад”, допълва Ирина, за която никак не е било лесно 14 дни да бъде затворена, без да вижда никого. “И е много трудно да обясниш на хората, че ти вече не носиш зараза, не си опасен. Не че очаквам някой като ме види, да ме прегръща, но уплахата в очите е малко обидна”, допълва тя.

Ирина е имала средно тежки симптоми, но не е стигнала до болница. Седмица след изтичането на карантината все още усеща безсилие и лесна умора. Уморява я обаче и “отношението на някои хора”.

“Пораженията са в психиката на хората. Нещо сбъркахме в отношенията между нас”, твърди Ирина Иванова.

“Трудното започва с недоверието и съмнението, с което те гледат след това”, потвърждава Тихомир Машов, който долавя у колегите си страха, че още е болен. “И този стрес – това не знам как ще може да се излекува. Така или иначе в България хората са стресирани от начина си на живот. Това още повече ги стресира. В същото време животът продължава. Ако се получи тази стигма жизненият цикъл няма да продължи добре. Системата ще блокира във всяка една сфера”, казва Тихомир.

Ирина уверява, че “този вирус е преодолим”, той е изпитание за човечност и не бива да издигаме бариери. “Точно сега в моментът, макар и да се изолираме, макар и да се дистанцираме, човешките бариери не трябва да ги има”, споделя още жената.

Да гледаме на живота по-ведро призовава и Тихомир.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *