HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

КАТ с нови ограничения за шофьорите, ето какви шокови промени ни готвят

Скоростта на булевардите, на които има велоалеи, да бъде ограничена на 30 км/час. Такива препоръки са изпратили от Генералния секретариат на Съвета на ЕС до всички вътрешни министри на страните от съюза, включително и до ръководството на родното МВР. Това е станало след заседание на работна група „Сухопътен транспорт“, която е обсъждала подобряването на пътната безопасност, пише „Монитор“.

Една от точките е изграждането на специална инфраструктура в големите градове, която включва построяването на нови велоалеи. Там, където те минават по-големи булеварди пък, скоростта на колите трябва да е ограничена до 30 км/час. Това се отнася и за едни от основните пътни артерии в София – бул. „Тодор Александров“ и бул. „Сливница“. Ново трасе пък се планира по бул. „Цар Борис III”, както и връзка на „Люлин“ с центъра през едноименния тунел.

До края на 2019 г. софиянци ще имат между 150-200 километра велоалеи, съобщи наскоро зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев. До момента има изградени над 50 км пространство за колоездачите.

Общината има идея да бъдат свързани всички велоалеи в една мрежа. Крусев обяви, че имат за цел предвижването с колело да стане предпочитан транспорт в столицата. „Освен централните отсечки мислим и как да свържем централните части и крайните отсечки на града в обща велосипедна инфраструктура“, обясни зам.-кметът.

Друга препоръка, която са отправили от Съвета на ЕС, е по-засиленият контрол над велосипедистите от страна на Пътна полиция. По правилник велосипедистите трябва карат по велоалеите и вдясно на пътните платна. Тротоарите не са място за колела, но и велоалеите не са място за пешеходци. Заради подобни нарушения поне по 200 колоездачи годишно отнасят.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *