КАУЗА! Гурбетчия измина 700 км от Атина, за да се включи в протеста в Благоевград за спасяването на разкопките

Покровничанинът Зарко Гошев измина 700 км от Атина до Благоевград, за да дойде на протеста за запазване на археологическите разкопки край Покровник на мястото, на което са открити. Той и сестра му Величка бяха първите на площада пред сградата на община Благоевград, излезли да заявят позицията си, че трябва да се намери начин да се продължи магистралата, без да се унищожават находките.

Едва 30-40 души се събраха на обявения през Фейсбук протест. „Така е, защото във всеки протест или организирано гражданско несъгласие се вкарват скрити „лимонки“, които разцепват протестиращите“, заяви Зарко Гошев. „Това се случи при майките пред парламента, това се случи и сред нас. Не може два чима и една греда да се водят за стадион и заради него да не може да се заобиколят разкопките. Това е престъпление и затова съм тук. Минал съм 700 км , за да дойда и да си кажа позицията. Какви са тези милиони, които се коментират, за да се заобиколят разкопките?! Това са глупости!“, убеден е З. Гошев.

Сестра му В. Гошева разказва как семейството им преди години е гледало тютюн на мястото, на което се разкри археологическият обект, и още като деца с брат й са намирали там различни предмети и керамични парчета от съдове. „За нас да се унищожи това селище е все едно да обърнем гръб на предците си. Смятам, че народ, който не пази миналото си, няма бъдеще“, каза Величка Гошева. Причината да участва в протеста тя обясни така: „Икономическата ситуация в Благоевград и региона не е добра, студентите в ЮЗУ наесен ще са едва към 8000, включително задочниците, а преди години броят им беше 25 000. Затвориха Цигарената фабрика, бизнесът в Благоевград е много зле в момента и затова запазването на разкопките ще привлече туристи, които ще оставят парите си в ресторантите и хотелите на Благоевград. Студентите от университета ще могат да ходят там на практика“, каза младата жена.

Тя обясни слабата активност в подкрепа на протеста със започналия отпускарски сезон и с диалога, който стартирал преди дни между протестиращи и управляващи и заради който хората са решили, че нещата вървят към намиране на изход.

Шефът на АПИ Дончо Атанасов поканил на среща протестиращите миналата седмица, на която представил вариант за изход от ситуацията. „Дадоха ни проект за подминаване на разкопките от страната, където е стадионът, удължаване с 2 км на трасето, което ще струва 27 милиона лв.“, съобщи Лазар Андреев, един от организаторите на протестите. Той припомни, че по изчисления на протестиращите оскъпяването не би надвишило 8 млн. лв. „Важно е, че освен запазването на разкопките искаме и обектът да се социализира, да се направи необходимата инфраструктура, за да може да се създадат предпоставки за привличане на туристи, не да останат голи камъни, които след втория дъжд и първата зима ще се заличат. Искаме концепция за бъдещето на обекта“, каза Андреев. На въпрос на „Струма“ защо протестират, след като нито работата по разкопките е приключила, нито магостралата се строи, той каза: „Единственият проблем е, че времето е много кратко. Протестът беше замислен от администраторите на групата в социалната мрежа още преди 2-3 седмици, а срещата с Д. Атанасов беше миналия вторник. На нея бяха ръководителят на обекта доц. Здравко Димитров, Вагалински и още доста археолози, за да се търси допирна точка до нашето искане и възможностите. Важното е, че се стигна до този момент да се търсят варианти, а напрежението дойде от кмета, който на общественото обсъждане по темата каза: „Избирайте – магистрала или разкопки”. За нас такъв вариант не е успешен и не е желан, най- малкото защо да се противопоставя един инфраструктурен обект с нацонално значение и един археологически обект, който ще помогне за развитие на икономиката в района. Има един тънък момент, че ако договорът за изграждане на пътната инфраструктура е по кохезионния фонд, а не е сключен директно за магистрала „Струма“, това, което каза премиерът, че може да се пренасочат средствата за строителството й към друг обект, наистина може да се случи. За кратките срокове до 20 юли, когато приключват разкопките, трябва някой да направи компромис и ние ясно разбираме, че това, което се случва, е все едно да се прави аборт в 6-ия или 7-ия месец. Тук безхаберието и нежеланието да се свърши работа и да се създадат предпоставки за развитието на икономиката, като се изпълни областната и общинска стратегия, в тази посока не се случи. Вариантите са два: или местим магистралата, или местим разкопките. Местенето на разкопките също е в два варианта: или преместваме 80% в сервитута от това, което е, или само 10% – две сгради, което е предложението на археолога доц. Димитров. Надявам се идната седмица отново да се съберем и да обсъдим различните варианти, като искам да подчертая, че нито един от протестиращите не е за спирането на строителството на магистралата, нито един!“, каза Л. Андреев.

Сред протестиращите бяха и няколко общински съветници, които подкрепят протестите още от старта им.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *