Кафе, изплюто от прилеп, стана хит в Мадагаскар

В богатата на вулканични почви провинция Итаси в централен Мадагаскар расте рядък ароматен сорт кафе, който е любим и на хората, и на прилепите. А хората го харесват още повече, ако кафето е изплюто от прилепи, съобщи БТА.

Слюнката на прилепите придава на кафените зърна уникален мек вкус, твърдят почитателите на ободряващата напитка. Това повишава търсенето за това вече скъпо кафе сорт бърбън и цената му стига почти 220 евро за килограм.

Фермери от цял свят се насочват към висококачествени и редки зърна, включително и с животинска добавка, за да увеличат приходите си на фона на спада в глобалното производство на кафе, който понижи и цените.

Коя храна разбужда по-добре от кафето

How do you like your coffee? Black or bat? Madagascar’s bat spit coffee is a hit https://t.co/q3wM06hrMf pic.twitter.com/32MQUhW7YC— Reuters (@Reuters) January 27, 2020

Мадагаскар е известен с производството основно на нискокачествени сортове робуста, използвани за производство на разтворими кафета. Сега обаче все повече фермери се насочват към отглеждането на висококачествени и скъпи сортове арабика.

Сортът бърбън в Мадагаскар се продава по 200 евро за килограм, което е над 50 пъти повече от цената на обикновеното кафе. А слюнката от прилеп покачва цената още.

Когато прилепите дъвчат плодовете на кафето, се получава реакция между течностите от стомашния им тракт и въздуха и това придава изключителния вкус, обясняват ценители. “След две минути ще забравите вкуса на нормалното кафе, но вкусът на това остава в устата ви дълго време”, обяснява местен хотелиер.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *