Керванът на пиринската бундеслига в условията на пандемия! Областният шеф на футбола Ал. Кабзималски: Крехкият бюджет на аматьорските клубове не позволява задължително тестване за Ковид-19

Съвсем скоро ще потегли керванът в най-долните нива на родния футбол. Във връзка с това се проведоха обичайните срещи на хората от областната централа в Благоевград и представители на отборите. На сбирките бяха предоставени новите документи и картотеки, които да бъдат попълнени от желаещите да участват клубове, разяснени бяха и промените в изискванията. За това как и при какви условия ще протече първенството в пиринската бундеслига в една необичайна година под знака на Ковид-19 разговаряме с председателя на ОС на БФС Александър Кабзималски.

Г-н Кабзималки, новото първенство в областта Благоевград вече чука на вратата, кога смятате да стартирате?

– Началото предстои да бъде дадено през септември. Искаме да спазим традицията и това да се случи в първата седмица на месеца, но има и вариант да започнем по-късно, ако се появят допълнителни обстоятелства. Но в крайна сметка провеждането на шампионата малко или много ще е зависимо от пандемията от коронавирус. В тази връзка трябва да бъдат спазвани различни мерки, които да опазят здравето на хората.

Какви по-конкретно са мерките?

– Те са спуснати от Националния оперативен щаб и ние ще се постараем да ги изпълним. Въпросните действия, които трябва да се предприемат, се отнасят до всички отбори, играещи организиран футбол. Положителна новина за клубовете в четвъртото и петото ниво е, че няма да бъдат подлагани на задължителни тестове за коронавирус. Единствените, които ще се изследват ежемесечно, са съдиите, но разходите се поемат от БФС. Отпадат опасенията на отборите по отношение на тестването на играчите и треньорите и свързаните с това разходи за крехките бюджети на аматьорските ФК.

Има ли по-специални изисквания към отборите от аматьорските групи?

– Ще искаме там, където стадионите нямат постоянни огради, да се осигури нужното разстояние чрез временни прегради, за да може публиката да няма близък досег с игралното поле, до играчите, съдиите, резервните скамейки. Като продължение на мерките за ограничаване на заразата трябва да се осигури и безопасно разстояние между зрителите. Футболистите също са длъжни да спазват мерките. Виждаме как го правят в мачовете от Европа, така че нещата не са измислени от нас. Трябва да има и дезинфектанти на разположение, и всичко останало. Никой не върши нещата нарочно, за да затрудни живота на хората, а заради тяхната безопасност, с грижа за здравето.

– Приемат ли клубовете безпрекословно нововъведенията?

– Относно противоепидемичните мерки никой клуб не е предявявал претенции. Традиционно опасенията са свързани със съдийството, но субективния фактор винаги ще го има, когато нещата се вършат от живи хора. Виждаме, че и ВАР греши, какво остава за тези, които са на терена и трябва за части от секундата да взимат решения. Радващо е, че все повече отбори го осъзнават и наблягат повече на играта, а не на разправиите с реферите.

– Потвърдено ли е официално отмяната на санкциите  от миналата кампания?

– Всички знаем как завърши предишното първенство – в неговата първа половина. Заради ранното приключване на сезона Изпълкомът на БФС даде указания за отмяна на наложените наказания с изключение на тези за шест месеца и нагоре.

Това означава ли, че внесеният депозит от миналата година остава в полза на клубовете?

– Депозитът, който са внесли клубовете при регистрирането им миналата година, остава валиден. В случай че няма задължения за наложени глоби, пари няма да се довнасят. Ако има обаче дължими суми, те ще трябва да се възстановят.

– Решено ли е дали ще се обединят двете подгрупи по поречието на река Места?

– Това зависи от броя на отборите, които ще заявят участие и ще картотекират състезатели. При условие че се съберат до 14 желаещи и отговарящи на условията, ще ги съберем в една обща група „Места“. Ако тимовете са повече, разделението остава, защото иначе няма да няма да издържат финансово, а и ще се наложи изиграването на междинни кръгове, което е неосъществимо, тъй като играчите през седмицата работят и само уикендите им са свободни да практикуват любимата игра.

Има ли отбори, които са заявили намерение да напуснат шампионата?

– Всичко ще стане ясно до няколко дни, тъй като вече приключи срокът за внасянето на документите в ОС на БФС във връзка с участието в предстоящото първенство. За момента няма отказали се отбори. Имаме информация за населени места, където искат да възобновят футбола си и дори са провели учредителни събрания, като например в Блатска. От Микрево също се интересуваха по този въпрос. Докато не заявят официално намеренията си с пълния набор документи обаче, всичко остава в сферата на добрите пожелания и предположения.

Какъв ще бъде съставът на „А“ ОФГ?

– През тази година ще се опитаме тимовете да бъдат поне 12. Условието за участие в тази група е да са приети за постоянни членове или да са с временно членство в БФС, а така също да са включени в публичния регистър на Министерството на младежта и спорта. Имаме заявка за включване на дублиращия състав на „Пирин“ (Благоевград) и от „Пирин“ (Разлог).

– Как стои въпросът с присъединяването към четвъртото ниво на „Пирин“ /Брезница/ и ФК „Огняново“?

– От „Пирин“(Брезница) са минали всички процедури, имат стадион, който отговаря на изискванията, и при изразено желание няма практически спънки да ги включим в „А“ ОФГ. В Огняново също се направи много за привеждането на базата в нужния вид. При тях проблем може да се окаже фактът, че съвсем наскоро подадоха документи да станат временни членове на БФС, но не знам дали ще има сбирка на Изпълкома, за да одобрят кандидатурата им. Ако няма такова заседание, няма как да поканим ФК „Огняново“ за този сезон и трябва да чакат до догодина.

Разговаря АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *