
Необходими продукти
коприва – 500 г
лук – 1 връзка зелен
карфиол – 200 г
моркови – 1 бр.
бадемово брашно – 4 с.л.
чесън на прах – 1 ч.л.
горчица – 1 ч.л.
лимони – 2 ч.л.
джоджен – 1/2 ч.л.
олио – 2 с.л.
заквасена сметана – 200 г
черен пипер
сол
Начин на приготвяне
Копривата се попарва за около 5 минути, след това се потапя в ледено студена вода и отцеждате.
В тенджера се поставя олиото и нарязаният зелен лук, да се задушат за 5 минути.
Прибавя се карфиолът, предварително измит и нарязан на розички, морков, почистен и нарязан на колелца.
Налива се 800 мл вода или зеленчуков бульон. Гответе около 30 минути, докато зеленчуците омекнат.
Подправя се с подправките джоджен, черен пипер, сол и горчица.
Отделете малко от бульона, за да можете, след като пасирате копривената каша, ако е прекалено гъста, да коригирате с него.
Отстранете кашата от коприва от котлона, прибавете малка част от копривата. Бадемовото брашно запечете на сух тиган и прибавете към кашата и пасирайте до гладкост, след това я върнете на котлона и добавете заквасената сметана за готвене и останалата коприва, която предварително нарежете.
Разбъркайте добре овкусете кето каша от коприва със сока от лимона.