КЗК образува производство по обществената поръчка за фест „Милениум“, датите за провеждането му 29 и 30 септември стават невъзможни

Комисията за защита на конкуренцията образува Производство №КЗК/574/2020 по жалбата на благоевградското сдружение ДЗЗД “Бг фест” срещу решението на община Благоевград да възложи организирането и провеждането на музикалния фестивал „Милениум“ на софийското дружество „Бългериан лайв мюзик“ ЕООД.

Подписаното от кмета Румен Томов Решение №РП-10/05.08.20 бе по предложение на комисията, провела обществената поръчка, в състав председател – зам. кметът Василиса Павлова, и членове – директорът на правната дирекция Станислава Иванова, юристите Зоя Манова и Мила Миндова, гл. експерт „Култура“ Пролет Петкова, Атанаска Ковачева и общинските съветници Евгени Бибов, Гергана Муртова и Васил Миладинов.

Изборът на „Бългериан лайв мюзик“ ЕООД на софиянеца Алекси Калев за организатор на фестивала се атакува от участващите в обединението ДЗЗД “Бг фест” фирми „Музикален център Икономов“ ООД на Томчо Икономов, „Стройрент“ ЕООД и „Стейдж Мастерс“ ЕООД по 2 основни показателя. Първият е, че благоевградчани са предложили с 32 793,60 лв. по-ниска цена от софиянеца, който ще организира двудневното музикално събитие срещу 392 792,40 лв. Втора точка от жалбата касае озвучителната техника и сцената – обединението има собствени, докато „Бългериан лайв мюзик“ ЕООД тепърва ще наема такива. Пак с наета техника същият промуотър Калев направи през юли срещу 70 000 лв. джазфест в Благоевград, в който броят на зрителите сериозно се размина с очакванията на организаторите.

Проблемът с предстоящия музикален фестивал „Милениум“ е, че той е планиран за последните 2 дни на септември, тоест след 10 дни, а дотогава не е сигурно, че КЗК ще излезе с решение по казуса. Последните взети решения на комисията са от 6 август и оттогава на сайта й няма нито едно публикувано решение. Преди да се произнесе по случая с благоевградския фестивал, КЗК трябва да го направи по производствата от №534 до 573, тоест по още 39 жалби срещу различни обществени поръчки в страната. Дори и КЗК да успее да се вмести в 30-дневния срок за произнасяне, който изтича на 30 септември /вторият фестивален ден/, то решението й подлежи на обжалване пред тричленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, а след  това съдът има по закон още 1 месец време да издаде съдебно решение. Тоест ако ВАС постанови, че няма нарушение в обществената поръчка за избор на организатор за „Милениума“ , това ще стане най-рано в средата на ноември.

Дотогава на практика благоевградският фест „Милениум“ не може да бъде проведен, защото съгласно чл. 197.(4) от Закона за обществените поръчки „Жалба срещу решението за определяне на изпълнител спира процедурата за възлагане на обществена поръчка до окончателното решаване на спора“. Тъй като мероприятието е свързано с осигуряване участието на музиканти, и то не само от България, което предполага съобразяване с поети вече от тях ангажименти, най-вероятно фестът ще бъде отложен за следващата година.

„Чакаме решението на КЗК и след произнасянето кметът Румен Томов ще вземе решение“, бе краткият коментар вчера на пресцентъра на община Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Спасова

    Хайде стига с тези фестивали! Запалихте града с джаз феста, сега искате още веднъж ли?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *