Килърът от Костенец крадял от 6-и клас, нямал приятели

Толкова е сръчен и ловък крадец, че може да задигне чаршафите на спящ човек и той няма да се усети. Или да изкара цяла седмица в къщата ти без да разбереш. Това разказват жителите на Костенец за Стоян Зайков-Чане, който вече пети ден е издирван за убийството на 38-годишната фризьорка Милена Шишкова. Засега без никакъв успех.

Стоян започва апашките си набези по чуждите домове още като хлапе. В 6 клас за първи път попада в полезрението на полицията. Още първото му издирване отнема няколко месеца.

“Намират го, когато той реши да се предаде. Направо е неуловим”, обясняват негови съседи. Чане може да се крие с дни в изоставени сгради и постройки, както и в гората наоколо, която като бракониер и иманяр познава като петте си пръста, пише trafficnews.bg.

През 90-те години на миналия век местните хора пропищяват от набезите му. В същото време Чане изобщо не е агресивен и въпреки славата си на изпечен крадец не буди страх. Никога не е посягал и не е скачал на бой.

Друга негова отличителна черта е, че не понася модерните средства за комуникация. От година няма мобилен телефон, последният го хвърлил в печката.

Обича обаче колите, особено е запален по големи машини, с които може да сече и краде дърва от гората. В социалните мрежи може да се види един натоварен пикап с дървени трупи на Чане, зарязан край Костенец. Според полицията най-вероятно те са крадени. На името на Зайков има регистрирани три коли и два кросови мотора, които сам ремонтирал и поддържал. Последният мотор Милена му го купила седмица преди убийството, твърдят съседи.

Специалисти от Института по психология, които работят на терен, изготвят психопортрет на Зайков. За него се знае, че е саможив, общувал само с 2-3 души, отдавна е скаран с всички свои роднини, включително баща му и брат му. Бил много стиснат, цепел стотинката на две, твърдят негови познати. Описват го като много подреден и педантичен, в дома му и двора всичко било опънато по конец.

Макар да не се смята за много емоционален, понякога имал изблици. Преди да срещне Милена преди 15 години Стоян имал връзка с друга жена. Тогава в пристъп на ревност запалил междублокова площадка до жилището ѝ.

Според съселяните му след като се върнал от затвора, изглеждал съвсем различен човек, разумен и въздържан. Тогава и започнала връзката му с Милена. Започнали общ бизнес с погребална агенция, като Зайков карал катафалката. Бил много сръчен и правел уникални траурни плочи, които били много търсени. Идвали и от София да си поръчват.

Докато се разбирали добре с Милена им се родил син, когото кръстили Стивън като модерен вариант на име, което е близко до Стоян. Последните две години обаче често се карали, събирали се и се разделяли.

Милена построила къща на метри от дома на неговите родители и при всеки скандал се изнасяла там, а синът им оставал при него. От два месеца не живеели заедно. Във фаталната вечер Стоян излязъл около 21 часа и казал на сина си, че скоро ще се върне. Не се прибрал цяла нощ.

Сутринта Стивън звънял на майка си. В 8 часа отишъл до къщата ѝ заедно с леля му Славянка видели кръв и безпорядък, а телефонът на Милена се търкалял счупен. Тогава се обадили на 112, а скоро полицейски патрул открил тялото на безжизнената Милена. Следовите кучета пък загубили дирите на Стоян на 20 метра от намерения труп, което означава, че той вероятно се е качил на мотор или кола.

Междувременно полицията увеличи участниците в акцията по издирването на Зайков. Отминалата нощ акцията е стигнала и до пазарджишкото село Габровица. Общо 16 сигнала на граждани са постъпили на тел. 112 от петък сутринта, когато бе открито тялото на Милена. Последните два са от Перник и Костенец, но и те не са довели до откриването на следи от убиеца.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *