Киноа – вкусна храна при възпалителни заболявания

Киноа е зърноподобна култура, идваща от Централна и Южна Америка. Като псевдожитно растение, семената, използвани за храна, не съдържат глутен, но са наситени с незаменими аминокиселини като лизин и пролин, както и изобилие от магнезий, манган, форсфор и цинк.
След премахване на горчивата обвиква на семето то може да се готви почти по същия начин като ориза.

По неизяснени от науката причини наличните полезни мононаситени мастни киселини, най-често във формата на олеинова киселина, са по-устойчиви на термична обработка. Варене, печене или готвене на пара не повлияват значително на полезността на храната. Наличните витамин Е, алфа-, бета-, гама- и делта-токоферол и флавоноиди като квертицин и кемпферол – силни антиоксиданти, остават незасегнати при правилна термична обработка и могат да се усвоят от човешкото тяло.

Киноата е изпълнена с полезни фитонутриенти, притежаващи силни противовъзпалителни качества. Полизахаридите арабинан и рамногалактуронан, хидроксибензоева и ходроксиканелена киселина са с по-високи концентрации, налични са по-малко омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Тези съединения имат превантивен характер спрямо множество сърдечносъдови заболявания и спомагат за потискането на възпалителни процеси в тялото. Особено активни са тези противовъзпалителни сили в мастните тъкани и вътрешността на червата.
В една чаша киноа, или около 185 грама, спрямо пропоръчителния дневен прием в проценти се съдържат: протеини – 8,14 грама (16%); въглехидрати – 39,4 г (18%); фибри – 5,18 г  (21%);  калории 222 (12%); манган – 1,17 мг  (59%); фосфор – 281,2 мг  (40%); мед – 0,36 мг (40%).
Макар да не е житна или зърнена култура, киноата е отлична за смилане на брашно и приготвяне на тестени изделия. Богатството на аминокиселини, фибри и протеин, съчетани с лесното и безпроблемно храносмилане на киноа, са предпоставки за готвене с нея при желание за контрол над теглото и кръвната захар.

Съществуват няколко различни типа семена, обикновено са с белезникавобял, червен или черен цвят, но в много магазини се продават смеси от трите. Могат да се съхраняват на сухо в хладилник до 6 месеца.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *