Refan-728×90-July-2019

Кифлички с ябълки и канела

Продукти

За тесто: 

600 г брашно
250 мл топло прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пак. суха мая
3 с.л. олио

За пълнежa: 

2 средно големи ябълки
2 с.л. кафява захар
2 с.л. пшеничен грис
1 ч.л. канела

За намазване: 

1 яйце
кристална бяла захар

Начин на приготвяне

В дълбока купа се пресява 500 г от брашното и се прави кладенче. По края на кладенчето се поръсва солта, а вътре се слагат шупналата мая с прясното мляко и захар, киселото мляко, яйцето и накрая олиото. Изважда се от купата и се меси с останалото брашно до еднородно, меко тесто.

Докато леко втаса, се обелват и нарязват ябълките на кубчета, смесват се със захарта, гриса и канелата. Тестото се разделя на седем еднакви топки, всяка се разточва на кръг с диаметър 20 см и се разрязва на четири. На всяко парче се слага по 1 с.л. от плънката, навива се от широката към тясната страна на кифличка, краищата се усукват и връзват. 

Поставят се в тава с хартия за печене, намазват се с разбитото яйце и се поръсват щедро със захар. Пекат се в загрята фурна на 160-170 градуса за 25 минути.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *