Киш със спанак и сирена

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно – 250 г
  • масло – 125 г меко
  • вода – 3 с.л.
  • яйца – 1 бр.
  • сол – 1 щипка
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • спанак – 400 г
  • зелен лук – 2 стръка
  • яйца – 2 бр.
  • сирене – 150 г
  • топено сирене – 50 – 60 г пушено
  • кашкавал – 100 г
  • готварска сметана – 100 мл
  • галета – 3 с.л.
  • олио
  • риган
  • индийско орехче

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

От продуктите за тестото се замесва маслено тесто, което се увива във фолио и се оставя в хладилника да почине за 15- 20 минути. След това се разточва на тънка кора (3-4 мм) и се поставя в тавичка за киш с незалепващо покритие и диаметър 24-26 мм, а по стените се оформя бордюр с височина 3-4 см.

Надупчва се с вилица, покрива се със суров боб и се пече на 200 градуса за 15 минути. Бобът се маха и се запича за още 4- 5 минути, не трябва да изгаря и се оставя да изстине.

Ако ползваме замразен спанак, той се оставя добре да се размрази, изцежда се и се нарязва. Ако ползваме пресен, който не е бейби, се бланшира за две- три минути в гореща подсолена вода, изплаква се със студена вода, изцежда се добре и се нарязва.

Ако е бейби спанак, само се измива и се понакълцва. Спанакът се задушава заедно с нарязания зелен лук в малко мазнина, за няколко минути и се отстранява от огъня.

Добавят се натрошеното сирене, настърганите топено пушено сирене и кашкавал, двете разбити яйца, готварската сметана и трите супени лъжици галета. Подправя се с черен пипер, риган и индийско орехче, а ако е необходимо и със сол.

След като се разбърква добре, плънката се изсипва върху охладената кора и кишът се пече за 25-30 минути на около 180 градуса. Преди да се сервира, се оставя да почине десетина минути.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *