Класически мекици

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

  • вода – 300 мл топла
  • прясна мая – 10 г
  • сол – 1 ч.л.
  • захар – 1 с.л.
  • олио – 1 с.л.
  • оцет – 1 с.л.
  • брашно – 500 – 550 г
  • олио – за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се разтваря заедно със захарта в топлата вода.

Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се поставят маята, солта, олиото и оцета. Замесва се меко тесто, което се оставя на топло да втаса.

Ако решите да замесите тестото от вечерта и сутринта да пържите мекиците, го поставете в хладилник, покрито със стреч фолио. На сутринта го извадете 15-20 минути преди да пържите мекиците.

След като тестото е втасало, от него се късат малки топки тесто, които се разтеглят с пръсти, като в средата с изтъняват.

Мекиците се пържат в маслена баня на силен огън.

Изваждат се от мазнината върху кухненска хартия.

Да ви е вкусно! Класическите мекици от едно време са готови.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *