
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
- вода – 300 мл топла
- прясна мая – 10 г
- сол – 1 ч.л.
- захар – 1 с.л.
- олио – 1 с.л.
- оцет – 1 с.л.
- брашно – 500 – 550 г
- олио – за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маята се разтваря заедно със захарта в топлата вода.
Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се поставят маята, солта, олиото и оцета. Замесва се меко тесто, което се оставя на топло да втаса.
Ако решите да замесите тестото от вечерта и сутринта да пържите мекиците, го поставете в хладилник, покрито със стреч фолио. На сутринта го извадете 15-20 минути преди да пържите мекиците.
След като тестото е втасало, от него се късат малки топки тесто, които се разтеглят с пръсти, като в средата с изтъняват.
Мекиците се пържат в маслена баня на силен огън.
Изваждат се от мазнината върху кухненска хартия.
Да ви е вкусно! Класическите мекици от едно време са готови.
Коментар с Facebook
loading...