Клетъчният имунитет се запазва шест месеца след зараза с COVID-19

Малко, но ключово британско изследване установи, че „клетъчният имунитет“ срещу пандемичния коронавирус SARS-CoV-2 е налице след шест месеца при хора, прекарали лека или асимптоматична форма на COVID-19, което предполага, че те могат да имат известно ниво на защита поне за посоченото време, предаде Ройтерс.

Учените, представили резултатите от изследването, обхванало 100 нехоспитализирани пациенти с COVID-19 във Великобритания, отбелязват, че те са „успокояващи“, но не означават, че хората в редки случаи не могат да се заразят повторно с болестта.

„Макар данните от настоящото проучване да ни карат да бъдем предпазливо оптимистични за силата и продължителността на имунитета, генериран след зараза със SARS-CoV-2, това е само една част от пъзела“, отбелязва Пол Мос, професор по хематология в Бирмингарския университет и ръководител на изследването.

„Все още има много неща, които трябва да научим, преди да придобием пълна представа за това как работи имунитетът срещу COVID-19“, допълва Мос.

Експерти, които не са ангажирани пряко с проучването, казват, че резултатите от него са важни и ще допринесат за увеличаващото се познание за потенциалния защитен имунитет срещу COVID-19.

За целите на изследването, публикувано онлайн в bioRxiv, са анализирани кръвни проби от 100 пациенти шест месеца, след като са прекарали лека или асимптоматична форма на Ковид-19. Установено е, че докато част от нивата на антитела при пациентите са спаднали, техният Т-клетъчен отговор – друга ключова част от имунната система, остава силен.

Проучването също така установява, че силата на Т-клетъчния отговор варира, и е значително по-висока при хора, прекарали симптоматична форма на COVID-19, отколкото при индивиди, които не са проявили симптоми на заболяването, когато са се заразили.

Изследователите отбелязват, че това може да се тълкува по два начина: Възможно е по-високият клетъчен имунитет да осигурява по-добра защита срещу повторна инфекция при хора, които са имали симптоми, или асимптоматичните пациенти да са по-способни да се борят с вируса, без да е необходимо да генерират силен имунен отговор.

„Резултатите осигуряват увереност, че въпреки че титърът на антитела срещу SARS-CoV-2 може да спадне под откриваеми нива в рамките на няколко месеца след инфекцията, известна степен на имунитет срещу вируса може да бъде поддържана“, казва Чарлз Бангхам от лондонския Импириъл колидж.

„Резултатите изглеждат обнадеждаващо, както по отношение на разработването на ваксини, така и с оглед на възможността за дългосрочна защита срещу повторна инфекция“, отбелязва Елинор Райли, професор по имунология и инфекциозни болести в Единбургския университет. Райли обаче подчертава, че „все още не се знае дали участниците в настоящото проучване са защитени от повторна инфекция“.

Докато над 46 милиона души по света са били заразени с COVID-19, потвърдените случаи на повторна инфекция досега са много редки.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *