Клиенти пазаруваха “на килограм”, но само в един от магазините в мола в Благоевград

В двата мола в Благоевград, които отвориха вчера след 2 месеца локдаун,

опашки заради очаквани намаления се извиха само пред щандовете на най-големия магазин в тях. Мнозина се насочваха към касите, награбили по десетина и повече закачалки, или пък търпеливо и на разстояние изчакваха реда си да влязат за пазар под зоркия поглед на продавач консултанти. Служителите в търговските обекти следяха клиентите да спазват изискванията и да не свалят маските, като периодично правеха забележки дамите да не смъкват маските пред устата си, докато говорят по телефона.

„Дойдох да проверя дали има намаления и очакванията ми се потвърдиха“, обясни майка на две деца с цял наръч дрехи в ръцете си в Ларго мол.

В останалите търговски обекти в мола обаче търговията не вървеше. В книжарницата на последния етаж в мола клиентите бяха единици, а едно от момичетата продавач-консултант бе откровено: „Честно казано, не очаквам до края на деня да се възстанови нормалният ритъм на работа“.

„Ето виждате! Не движение на хора, жив човек няма! Само ние, собствениците и търговците сме, и си редим стоката“, показа празните коридори и магазини Васил Христов, собственик на парфюмерия в мола. Според него търговията ще започне да се възстановява едва след 6 месеца. „И ако всичко продължи да работи и пак не затворят моловете, чак за Коледа и Нова година, когато българите от чужбина се върнат за празниците, можем да излезем на печалба“, категоричен бе той.

Служителката в необичайно пуст магазин за обувки Красимира Мавродиева потвърди очевидното: „До момента нямаме много работа, но предполагам, че до края на първата седмица ритъмът отпреди затварянето ще се възстанови“.

Наематели на магазин на партера в мола, които при затваряне на големите търговски центрове се бяха изнесли в помещение на главната търговска улица в Благоевград, за да не загубят клиентките си около празниците , отново подготвяха помещението да върнат стоката си. Единствено заведението на последния етаж в мола не отвори врати вчера, а служители периодично дезинфекцираха общите части и парапетите на ескалаторите.

Ситуацията в стария мол в Благоевград не бе много по-различна, а търговците бяха повече от клиентите. „Няма хора, нали виждате! Само пред най-големия магазин в мола има опашка заради цените. То и на другите места не са високи, но хората си въобразяват, че като са по-големи марки, и намаленията са по- значителни“, посочи Светлана Къркова, която работи в бутик за дамски дрехи. На въпрос кога нещата ще се върнат в нормалния си ритъм тя бе откровена: „Тази година не очаквам да се нормализира търговията. Никакъв шанс! Дори се опасявам от фалити. Дойде ли трети локдаун, ще е край! Край! Ще фалират над 70 % от обектите“, убедена е тя.

По време на репортажа репортер на „Струма“ се натъкна на проверяващи от Регионалната здравна инспекция, които направиха забележка в един от търговските обекти, че указанието в магазина да не се събират заедно повече от 8 клиенти не се вижда добре при отворена врата. 

„Минахме през всички обекти в Ларго мол, сега проверяваме този“, обясни инспекторът в РЗИ Таня Христова и отбеляза, че нарушения до момента не са констатирани. „Като цяло се спазват изискванията отпреди Нова година за наличие на дезинфектанти, периодичност на почистване, стриктно носене на маски от персонала, по-честа дезинфекция и най-важното да няма струпване от хора пред обекта и вътре в него“, изброи основните параметри на проверките  здравният инспектор Т. Христова.

Дни преди новото им отваряне вчера фитнес центровете в Благоевград бяха обявили онлайн през мобилните приложения работното време и графика на груповите занимания, където има такива. „Изискванията са клиентите да носят лична кърпа и чисти маратонки само за тренировки в залата и всички го спазват“, напомни Теодора Симеонова, служител в един от големите фитнес клубове в града и допълни: „Разрешеният капацитет за пълняемост на залите е  до 50 % ,  за нас това означава максимум  40 души да тренират заедно, а това и без друго не се случва. При нас няма групови занятия, тренировките са само индивидуални и затова няма предпоставки за струпване на повече хора заедно“.

„Любител съм и гледам поне 3 пъти в седмицата да тренирам. По време на локдауна тичах до Бачиново, вкъщи опитвах да тренирам, но не е като в залата, затова още първия ден съм тук и съм доволен, че отмениха забраните. Не смятам за нормално затварянето, когато човек е болен, се чувства изтощен, зле му и не му е до тренировки“, коментира Стоил Георгиев, който бе нетърпелив да влезе в залата да тренира, „въоръжен“ с кърпа и маратонки в ръка.

„Ноември беше по-слаб месец, малко хора имаше, а и доходите ми се струва, че доста бяха паднали тогава, докато сега забелязвам, че има доста записвания“, информира Теодора Драганова, която също работи в голям център за фитнес и групови тренировки по зумба, йога, пилатес и др. „Силните месеци в този бранш са декември, януари и февруари. Изпуснахме два от тях и ще видим как ще влезем сега в третия. После има един отлив и преди лятото пак се наблюдава покачване на посещенията“, обясни тя и посочи, че  в залите им не се допускат повече от 15 души на групова тренировка въпреки доста по-големия им капацитет. „Това условие го спазваме много преди Ковид епидемията, тъй като за клиентите е дискомфортно, ако не могат да си опънат например ръката“, обясни Теодора.

Шефът й, собственик на центъра, Калин Танчев допълни: „Надяваме се нормалният ритъм на работа да се възстанови бързо и редовните ни клиенти да се върнат, тъй като в момента е най-силният сезон за фитнес центровете.  Със сигурност ще се отрази негативно това, че много хора си останаха вкъщи заради затварянето на редица бизнеси, но от друга страна, дългото им оставане  у дома и желанието да излязат навън се надяваме да балансира нещата“.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *