Кметицата на бобошевското с. Слатино Е. Андонова: Част от селото втори ден е без вода, ще плъзнат зарази заради жегите

От „Кюстендилска вода” ми казаха да чакаме, ще се вдигнем на бунт, както миналата година, категорична е управничката

Продължава проблемът с безводието в бобошевското село Слатино, в което живеят около 500 души. Кметицата Екатерина Андонова заяви възмутено заради сериозните затруднения на съселяните си:

„При над 30 градуса горещини втори ден в долната част на селото са без вода. От „Кюстендилска вода” ми казаха: „Изчакайте още ден-два и ще решим какво да правим по-нататък”. В тази жега може да плъзне зараза, тъй като част от жителите не разполагат с бунари. Ще изчакам още малко и ще се вдигнем на бунт, както през миналата година, когато блокирахме гл. път Е-79“, категорична е кметицата.

„През лятото населението на селото се увеличава, достига до 600 души. В момента няма капка вода в каптажа от местността Роговица. Сутрин и късно вечер жителите си поливат градините и това също е причина да не остава за пиене и хигиенни нужди. Хората са принудени да правят сондажи за вода, за да не им се налага да ходят в други села с туби и бидони. Допреди две-три години се справяхме, имаше повече вода в каптажа. Сега още през май водата драстично намаля

От нашето село има най-много жалби в „Кюстендилска вода”, но резултат няма. Разговарях със служител в дружеството, Иван се казва, от Бобошево, той ми каза да почакам още два-три дни. Ами ако няма и тогава вода, какво става?!”, притеснена е кметицата.

Както „Струма“ писа, в Смочево, община Рила, Слатино, община Бобошево, и Мурсалево, община Кочериново, е обявено частично бедствено положение заради ниския дебит на водата. В прессъобщение на областната управа на Кюстендилска област беше съобщено, че започват мероприятия за ремонт на водохващане „Роговица“ над Рила, както и че три фирми са подписали договори, че в екстрени ситуации имат готовност веднага да действат.

Репортер на „Струма“ попита кметовете на трите села дали се работи по проблема с водата, отговорът им бе, че все още се умува по темата.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *