Кметицата на с. Крайници забрани погребението на италианеца Франческо, чака съгласие от негови роднини

Кметицата на с. Крайници Мариана Димитрова забрани погребението на италианеца Франческо Платина, докато не пристигнат негови роднини от Италия, за да дадат съгласие да бъде погребан в селото.

82-г. италианец почина в общинската болница в Дупница във вторник. Млада учителка от с. Яхиново, която живяла с него на семейни начала, съобщила на кметицата М. Димитрова, че негови роднини са се обадили от Италия и са изпратили пари за погребението, което трябваше да се състои вчера. Кметицата обаче забранила погребението, тъй като Франческо е италиански гражданин, въпреки че е с адресна регистрация в дупнишкото село отпреди 12 г. Тялото на Франческо е поставено в хладилна камера, където ще остане, докато не пристигнат негови роднини от Италия, за да дадат съгласието си за погребение в гробищния парк в с. Крайници.

Кметът М. Димитрова заяви пред “Струма”: “Не разреших да се извърши погребението. Франческо е италиански гражданин. Някой се обадил от Италия, изпратил пари, но кой е този, кой се е обадил, аз не зная. Той се засели преде около 12 г. в селото. Зная само, че е от Сицилия. Съобщих в общината за случая и от там ще съобщят в италианското посолство, за да търсят контакти с роднини на Франческо. Като пристигнат в селото, те ще решат какво да правят – дали ще го транспортират за Италия, или ще го погребат в Крайници. Той е чужд гражданин. След време може да пристигнат негови близки и да търсят отговорност от мен защо е погребан тук”, заяви М. Димитрова.

В с. Крайници за Франческо разказват, че преди 12 г. любовта го довела в селото. Залюбил се с дупнишка гастарбайтерка в Италия и заради нея пристигнал в България, купил къща в Крайници и заживели заедно, но след време тя го напуснала. Последно живял с друга млада жена.

Както „Струма” писа, Франческо беше приет преди около седмица в изолатора в общинската болница в Дупница със съмнение за коронавирус. Първата му проба била отрицателна, но трябвало да остане още ден-два в отделението. Той обаче решил, подписал декларация, че напуска по собствено желание, и си тръгнал. След няколко дни му прилошало и бил докаран с линейка отново в интензивен сектор в болницата. След няколко часа починал…

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *