Кметовете на малки села в Пиринско в бойна готовност за национален протест, искат собствени бюджети

Поканата на премиера Б. Борисов за среща с протестиращите кметове на малки населени места спря организацията на управници от Пиринско за участие в насрочения за днес в столицата национален протестен митинг. „Всички колеги, с които съм разговарял, подкрепят искането за промяна в Закона за местно самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и гарантирането на самостоятелен бюджет за всяко населено място, който да не може да се пренасочва от общинските съвети”, съобщи кметът на благоевградското село Дъбрава Росен Георгиев.

„Говорим най-вече за средства за благоустрояване, в момента не разполагаме с никакви и на практика сме само фигуранти, които нищо не могат да предприемат”, коментира още Р. Георгиев. Той заедно с мнозина от колегите си от Благоевградска област се готвели за участие в националния протест, организиран от Националното сдружение на кметовете на кметства, начело с управника на Калофер Румен Стоянов, когато ги уведомили, че той се отлага. Дъбравският кмет уточни, че се е чул с Гергана Тодорова, кметицата на с. Марикостиново, която в момента е председател на Сдружението на кметовете на населени места в Петричка община АСКЕР, както и с предшественика й, управника на с. Беласица Велик Филчев, с колеги от Кочериново и Рилското корито и всички са декларирали пълната си подкрепа на националния протест.

Контактната група за срещата с премиера Борисов в понеделник ще е 5-членна и не е изключено кметът на Дъбрава Росен Георгиев да е част от нея. Исканията на управниците са всяко кметство да има гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да превеждат в пълен размер средствата. Другото искане, което ще бъде обсъдено, е да бъде върнат прагът за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес. Преди месец кметовете на малки населени места излязоха на мълчалив протест и дадоха едномесечен срок на държавата да бъдат извършени законодателни промени.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *