Кметове отказаха спора за оператор на боклука, за да ни пожалят от високи данъци

Започват по същество действията по договаряне с оператор на депото край Благоевград. Кметовете на петте общини, откъдето боклукът ще се депонира и преработва на модерното сметище към Благоевград, гласуваха на общо събрание да не обжалват процедурата и решението на КЗК, пише agencia.bg.

И петимата кметове са несъгласни с решението на КЗК, категорични са, че основание за обжалване пред Върховен административен съд има, но процедурата по оспорване ще отнеме месеци, с което време на практика общините не разполагат. Ако продължи спорът за оператор на боклука, общините ще дължат санкции по разпис в Европейските директиви. Което неминуемо ще доведе до значителен скок в размера на таксите по сметосъбиране и сметоизвозване за населението в общините Благоевград, Симитли, Кресна, Кочериново и Бобошево.

Единствено, за да не се допусне ново увеличение на местните налози, петимата общински кметове се обединиха около решението да не се обжалва процедурата по избор на външен оператор на модерното депо край Благоевград.

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията  отмени  решението на кмета на Благоевград Румен Томов за депото. Отмяната на решението е от  10.12.2019 г. за прекратяване на процедура за възлагане на открита обществена поръчка за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Освен това комисията връща преписката на възложителя за продължаване на процедурата.

КЗК се зае със случая след жалба на „Регионално депо – Благоевград 2019“, което спечели поръчката на община Благоевград, обявена по времето на бившия вече кмет на Благоевград Атанас Камбитов през май 2019 г.

Депото е изградено със средства от регионалния бюджет и е на стойност близо 24 млн.лв. Отговаря на всички европейски изисквания и се предвижда да поеме отпадъците на общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *