Кметският екип забрави да внесе за гласуване в ОбС решения за училищата и детските градини в Благоевград, искат извънредна сесия

Извънредна сесия на местния парламент свиква спешно председателят на ОбС – Благоевград Андон Тодоров. Искането е на кметския екип, който на редовната сесия в края на юли пропуснал да внесе за обсъждане и решение два важни въпроса, касаещи старта на новата учебна година в детските градини и училищата в общината. Първият е за увеличение на максималния брой на хлапетата в първа група на повечето детски градини, тъй като 40 деца са останали извън списъците на приетите, а вторият – за утвърждаване на средищните училища на територията на общината.

Като обща сума 40 са и свободните места в общинските забавачки, но болшинството от тях – 32, са в детска градина „Здравец“ в ромската махала. Още 5 незаети места има в Трета градина „Детелини“ на плажа, 2 – в Четвърта градина „Роса“, и 1 – в детска градина „Усмивка“. Извън списъците, в очакване да бъдат приети, са 2 деца в Първа градина „Ведрица“ при съда, 10 във Втора градина в жк „Еленово“, по 4 в Пета градина „Щастливо детство“, в Осма градина „Вечерница“ над театъра и в Десета градина „Мак“, 8 хлапета не са приети в детска градина „Усмивка“, а 2 – в Дванадесета „Алени макове“.

Децата от кварталите няма как да се пренасочат към градини в централната част на града, отбелязват в доклада си до ОбС от администрацията. От друга страна, материалната база позволява да се приемат максимум 28 хлапета в група, а от докладите на директорите е видно, че групите не са постоянно пълни заради по-честото боледуване на малчуганите. Затова кметският екип иска местният парламент да одобри прием по 28 деца в първа група на посочените градини, като само за „Ведрица“ числеността е 27. Така без проблем ще се удовлетворят исканията на родителите да водят децата си в предпочитаното от тях детско заведение.

Пет училища, в които се обучават учениците от закритите селски училища в общината, и Първо основно училище в центъра на града трябва да бъдат утвърдени като средищни и това трябва да стане месец преди началото на учебната година, за да стартира тя нормално. Това са училището в жк „Струмско“, в което се обучават 18 деца от селата, VІІ средно училище със 109 ученици от Бело поле, Българчево, Зелен дол, Изгрев, Падеш, Покровник, Рилци и Церово, ІV ОУ с 41 деца от закритите учебни заведения извън града, ІІІ ОУ, в което учат 22 деца, живеещи в селата, и ХІ ОУ, където те са 25. 

Срокът, в който администрацията на кмета инж. Р. Томов трябва да внесе в Министерство на образованието и двете предложения, подкрепени с решения на ОбС, е 10 септември. Искането да се свика заради тях извънредна сесия е мотивирано именно с това, тъй като дори съветниците да заседаваха в края на август, нямаше да има технологично време решенията им да влязат в сила.

Преди дни председателят на ОбС А. Тодоров отложи редовното заседание, насрочено за 28 август, като го премести на 11 септември. Причината е липса на административен персонал и невъзможност на единствения останал в момента на работа сътрудник да обработи всички преписки и да подготви сесията. А. Тодоров обясни, че още в края на май е пуснал искане за назначаване на заместник на излязла в отпуск по майчинство служителка, но до момента кметът Р. Томов не е подписал заповед, с която да се попълни вакантното място в ОбС. 

За да не се отразява забавянето на работата на образователните институции и гражданите, председателят на ОбС А. Тодоров се готви още в петък да свика всички комисии на общо заседание, за да обсъдят двата въпроса и по най-бързия начин в понеделник да се насрочи извънредна сесия.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *