HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кметът Ат. Камбитов посрещна служебния премиер О. Герджиков в Благоевград с въпрос: Кога ще се разплатят договорите по санираните блокове?

С искане държавата да се разплати със строителните фирми, приключили работа по санирането на блокове в Благоевград, посрещна вчера в кабинета си премиера на България Огнян Герджиков кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Министър-председателят бе в областния център на Пиринско по повод организацията на предстоящите избори.

Градоначалникът Камбитов поставил ребром проблема, че от януари няма плащане по изрядни договори за вече свършена работа. „Предложих на премиера да определи ден за разплащане дори след изборите, но да кажем на хората, те да са наясно, и той се съгласи“, съобщи кметът.

Това бе основната тема на разговорите между двамата, която продължи половин час повече, отколкото срещата на премиера Герджиков с губернатора Валери Сарандев и кметовете от областта минути по-рано.

На въпрос на „Струма“ каква е причината за намаляването на приема в държавните висши училища с 8%, при това в година, когато има ръст на броя на завършващите средно образование, и дали това не е лобиране за частните вузове, министър-председателят отговори: „В никакъв случай не може да се говори така, това беше една мярка, изключително навременна и точна, даже закъсняла, тъй като има голям дисбаланс между тези, които завършват средно образование, и тези, които се приемат и завършват висше образование. Една много голяма част не работят като висшисти, след като завършат, и този дисбаланс никога не е от полза за никого. Тази мярка трябваше да се вземе и смятам, че е изключително полезна”, обясни Герджиков.

На питане за съкращенията на 9000 учители, произтичащи от националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“, премиерът Герджиков каза: „Няма съкращаване на учители. Такова нещо няма“.

Министър-председателят информира и за ситуацията около предстоящия вот. Той каза, че в Благоевградски регион сигналите не само за купуване на гласове, но и за политически натиск от небългарски настроена партия са сравнително малко, но се взимат всички мерки да не повлияят съществено на изборите.

„Това, което чух от Областната управа, от кметовете и Районната избирателна комисия, е, че нещата с подготовката за предстоящите избори са много добре организирани. Разбира се, винаги ще има опити в определени населени места за тази изключително грозна търговия с гласове, но органите на МВР в сътрудничество със специалните служби и с прокуратурата ще направят всичко необходимо да се минимизират“, каза О. Герджиков.

По повод изявлението на почетния председател на ДПС А. Доган, че в България и за България може да стане опасно, той заяви, че много хора са склонни да преувеличават опасности и все живеят в някакви страхове, много по-големи от реалността. „Към днешна дата няма нищо толкова притеснително, колкото се опитват да внушат. Нормално е да имаме готовност да подсилим охраната на турската граница, тъй като този път като че ли напрежението е един градус малко по-високо, но не е нещо изключително. Не сме я докарали дотам да се стига до идване на армейски части и от други държави. Не сме част от шенгенското пространство, може би след време ще бъдем, така че на този етап сами охраняваме границите си. Разбира се, ако се наложи, можем да поискаме и помощ, но няма никакви данни към днешна дата това да стане“, каза премиерът.

На въпрос дали има опасност Турция да се намеси във вота на 26 март, служебният премиер отговори: „Няма особени притеснения в отношенията между България и Турция. Има нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен да станат нетърпими. Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да поддържаме добросъседски отношения, независимо от едни такива спорадични явления на отделни турски граждани“.

Пред медиите Огнян Герджиков говори и за няколко случая с взети мерки срещу турски граждани заради работата им срещу суверенитета на страната ни: „Този, който ще бъде експулсиран от страната, е локализиран от органите на МВР в Шуменско, действано е в сътрудничество с ДАНС и понеже има чудесна координация между МВР, ДАНС и прокуратурата, това ще бъде осъществено. Експулсираният гражданин няма право да влиза в страната ни 5 години. Освен това има още двама турски граждани, за които е наложена принудителна административна мярка да не влизат в България, тя е за 3 години, а те са в Турция. Мерките срещу тях са заради това, че действат против интересите на страната ни, срещу суверенитета и единството на нацията ни. Не мога да кажа какво са правили, тъй като има граница, до която мога да говоря, става въпрос за класифицирана информация”, обясни премиерът.

Той уточни още, че посланик Надежда Нейнски е в България, защото е извикана във Външно министерство да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана за случаите, които могат да възникнат. „Нейнски няма да остане тук, ще се върне в Турция, тя е на работа там. Така че за ден-два е тук и се връща обратно. Министърът на външните работи може да каже как е инструктирана, аз не я инструктирам”, уточни министър-председателят.

На срещата при областния управител кметове от региона са поискали помощ във връзка с терени, собственост на отделни министерства, които общините искат, а той е поел ангажимент да съдейства където може.

Визитата на служебния премиер приключи със среща в Югозападния университет с ректора доц. Б. Юруков и ръководството.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *