HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кметът Георги Икономов взе участие в предпразничните ритуали в Банско

На Велики четвъртък,  във Велянова къща в Банско, паметник на културата с национално значение, бяха пресъздадени народните рируали по Великден. Проявата имаше за цел предаване на традицията на младото поколение. И денят не бе случайно избран, защото именно на Велики четвъртък в българските домове по стар обичай се замесвало тестото за великденските хлябове. „Хлябът е символ на живота, хлябът е и магия. Хлябът е и жертва, защото е символ на тялото Христово и символизира неговата саможертва в името на човечеството. И не случайно днешното представяне на народната традиция провеждаме под мотото „Със слънце замесен е хлябът”, защото хлябът обединява най-важните човешки благини. В хляба е земята, водата, солта” заяви г-жа Светла Барякова, директор на Музеен комплекс – Банско. Празнично пременени в народни носии, всички участници се включиха в замесването на ритуалните хлябове. Ръководени от банскалии, съхранили традицията при боядисването на яйца, бе демонстрирано и „вапцуването” на великденски яйца с народни багрила.

Г-жа Барякова покани кметът на Банско,  Георги Икономов, да извади първото червено яйце. „Тъй като Банско е един голям дом, а неговия стопанин е господин Икономов” допълни още тя. Ръководената от Атанас Янчовичин, младежка фолклорна формация „Бански старчета” изпълни автентични бански песни, с което се постави финалният щрих за празнично великденско настроение. Домакините бяха подготвили постни местни ястия – баница с праз, баница с локум, чести костурета, комбари с кажел и ушав, с които почерпиха всички участници и гости на мероприятието. Проявата се реализира от Музеен комплекс – Банско и ученици от  НУ “Св. Паисий Хилендарски” – Работна група “Краезнание” към Проект “Твоят час” с ръководител Елена Георгиева.

Организираната от читалище „Никола Вапцаров” работилница „Шарено великденско яйце” събра малки и големи, които заедно с бабите от Пенсионерски клуб „Радон Тодев”, запретнаха ръкави и се потопиха в творческата обстановка по боядисването на яйцата. Децата и техните наставници използваха различни техники за боядисване на яйца. Тази година, гост на работилничката бе Магда Сакарева от Добринище, която демонстрира старата  българска техника за изписване на яйца с восък, която се прилага и днес в планинското градче до Банско. Всички боядисани яйца ще бъдат раздадени на Великденския концерт в неделя, когато ще се състои и конкурса за най-здраво яйце.

По-рано през деня, дамите от Клуб на пенсионера „Иван Козарев” – гр. Добринище, изненадаха кмета на общината Георги Икономов с кошница с писани великденски яйца с пожеланията за светли Великиденски празници.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *